Stablecoinler, kripto teknolojisinin en baskın uygulaması haline gelerek 177 milyar dolarlık bir piyasa değerine ulaştı.
Bitwise kripto varlık yönetim şirketine göre bu yılın ilk yarısında stablecoinler aracılığıyla 5,1 trilyon dolardan fazla küresel işlem gerçekleştirildi. Bu değer, Visa’nın aynı dönemdeki 6,5 trilyon dolarlık işlem hacmiyle karşılaştırılabilir nitelikte. Üçüncü çeyrekte ise stablecoin işlemleri 3,1 trilyon dolarlık bir hacim yarattı.
Stablecoinlerin yayılması için ne gerekiyor?
Bitwise analistleri Juan Leon ve Ari Bookman, salı günü yayınladıkları raporda, stablecoinlerin kripto teknolojisinin “killer uygulaması” olduğunu belirtti. Leon ve Bookman, PayPal, Ripple, Revolut ve Robinhood gibi büyük şirketlerin stablecoin piyasasına adım attığını vurguladı. Ayrıca, ödeme devi Stripe, stablecoin API firması Bridge‘i 1,1 milyar dolara satın alarak kripto tarihindeki en büyük satın almaya imza attı. Bu gelişme, stablecoin’lerin meşru bir kullanım alanı olarak kamuya açık blockchain’lerdeki büyümesini teyit ediyor.
Bernstein dijital varlık lideri Gautam Chhugani, stablecoinlerin işletmeler ve küresel çapta faaliyet gösteren şirketler için blokzincir teknolojisini arka planda kullanarak daha geniş bir kitleye ulaşacağını belirtti. Bridge gibi API sağlayıcılarının stablecoin ödemelerini entegre eden yazılımlar geliştirerek bu sürece katkı sağladığını ifade etti.
Stablecoinler, uluslararası kullanıcılar için ABD doları birikimine erişim, kripto ticareti için temel para birimi, fintech platformlarıyla entegrasyon, düşük maliyetli sınır ötesi ödeme imkanı sunuyor ve giderek daha “sistematik öneme sahip” hale geliyor. En büyük beş stablecoin, şu anda bazı G20 ülkelerinden daha fazla ABD Hazine tahvili tutuyor ve ABD borç piyasasına yeni talep yaratarak likiditeyi artırıyor.