Site icon Koin Bülteni

Beyin Fırtınası: Blockchain’in Yaratacağı Ekonomi 2030’da 2 Trilyon Dolar Olabilir

blockchain

blockchain

Finans ve teknoloji alanında yaptığı veri analizleri ile bilinen IHS Market isimli firma, Temmuz ayı itibariyle bir rapor yayınladı ve Blockchain’i mercek altına aldı. Firma, Blockchain teknolojisinin yaratacağı iş ekonomisinin 2030 yılı itibariyle 2 trilyon dolar olacabileceğini belirtti. Tabii ki bu noktada, bu rakamın koinlerin işlem hacmi ile net bir alakası olmadığını da söylemek mümkün.

Gerçekçi mi, Yoksa Değil mi?: 2 Trilyon Dolar

Rapor Blockchain değerinin çeşitli kısımlarına odaklanmış durumda ve raporu kaleme alan kişilere göre, bu rakam çok da uzak bir ihtimal değil. Buna ek olarak, kripto para piyasalarının yaşadığı son dönem düşüşe rağmen Blockchain patentleri ve başvurularında büyük bir artış yaşandığı da bilinen bir gerçek. Birçok farklı sektörden işletme, Blockchain patenti için adeta birbirleri ile yarışırken, otoritelere göre bu durum tek bir şeyi gösteriyor: Blockchain genel manada kullanıma yavaş yavaş hazıralnıyor.

2017 yılındaki o efsanevi boğa sezonunda, market hacmi neredeyse 1 milyar dolara yaklaşmıştı. Rapora göre, Blockchain teknolojisinin değer katacağı iş kolları, şu şekilde ifade ediliyor:

Blockchain Büyük Bir İstihdam Kaynağı

Birçok otoritenin de belirttiği üzere, Blockchain teknolojisinin kullanıma girmesi ve popülaritesini arttırmasının ardından, dünya genelinde çok çeşitli iş kolları ve fırsatları da ortaya çıkmaya başladı ve istihdamda ciddi bir artış elde edildi. Blockchain geliştiricisinden caps uzmanına kadar birçok farklı iş kolu, Blockchain sayesinde hayat buldu ve bu işlerin büyük bir kısmının da getirisi, diğer geleneksel piyasalardaki işlere kıyasla daha yüksek olarak dikkat çekiyor.

Blockchain’in halen potansiyelini tamamen yansıttığını söylemek güç ancak buna rağmen şu anda dahi güçlü bir figür halinde, dünya ekonomisinde yer alıyor. Çok enteresan ve zekice patentler de, birer birer başvuru alırken 2030’da şimdiki potansiyelin gerçeğe dönüşmesi demek, olayın başka bir hal alabileceği anlamını da taşıyor. Eğer gerçekten rapordaki gibi Blockchain 2 trilyon dolarlık bir ekonomi yaratırsa, işte o zaman çok daha yüksek getirili, çok daha fazla çeşitli ve çok daha fazla iş imkanları da insanları bekliyor olacak.

Girişimciler de, bu sektörde yoğun bir şekilde var olma çabası veriyor. Üniversiteler, ki başını Stanford çekiyor, IBM gibi ünlü kuruluşlar ile Blockchain araştırma merkezleri açıp  gelecekte bu sektörde çalışacak kalifiye beyinleri eğitiyor, hem de bu işe akademik bir boyut katıyor.

Tabii ki düzenleme ve yasal süreçler her zaman gündemde yer almaya devam edecek. Ancak kripto para piyasası büyüyüp geliştikçe, düzenlemeler de o yönde olacaktır diye düşünmek, pek de abesle iştigal olmaz. En basitinden ETF red kararı veren SEC’in dahi yenilikçi karşıtı olmadığını deklare etmesi, elimizde duran önemli bir veri.

Exit mobile version