Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Binance Smart Chain Nedir, Nasıl Kullanılır?

Binance’in Ethereum ağına rakip olarak geliştirdiği Binance Smart Chain, düşük işlem ücretleri ve yüksek işlem hızı ile geniş bir kitleye yayıldı. İşlem sayısı bakımından Ethereum’u geride bırakan Binance Smart Chain nedir, nasıl kullanılır ve ne işe yarar?

Binance Smart Chain nedir?

Kısaca BSC olarak bilinen Binance Smart Chain; Ethereum Virtual Machine (EVM) ile uyumlu çalışan bir blockchaindir. Bu uyumluluk sayesinde Ethereum tabanlı uygulamaları destekleyebilmektedir. Eylül 2020’de hayata gelen Binance Smart Chain; Proof-of-Staked Authority (PoSA) algoritması ile çalışır.

Binance Chain’in kardeş blockchain’i olan BSC; merkeziyetsiz finans dünyasına uzanan köprülerden biridir. Binance, gitgide büyüyen DeFi dalgasını BSC aracılığıyla yakalamıştır. Ethereum’a kıyasla daha az işlem ücretiyle daha kısa sürede işlem yapmayı vadeden Binance Smart Chain, birçok farklı DeFi platformunda kullanılabilmektedir.

MetaMask cüzdanına bağlanın

Binance Smart Chain ile işlem yapabilmek için bir donanım cüzdanını veya doğrudan BSC cüzdanını kullanabilirsiniz. Bunlara ek olarak, Ethereum blockchain’i ile de uyumlu çalışabilen MetaMask cüzdanını kullanmak mümkündür. MetaMask, kendi sitesinden indirilebilmektedir.

metamask-indirme

Tarayıcınıza (veya bilgisayarınıza) kurulum yaptıktan sonra yeni bir hesap açabilirsiniz. Bunun ardından cüzdana yeniden giriş yapmak istediğinizde, kendi belirlediğiniz şifreyi girmeniz yeterli olacaktır.

metamask-sifre

MetaMask cüzdanı, standart olarak Ethereum blockchain’ine uyumludur. Cüzdana giriş yaptığınızda sizi, ETH ile para gönderme/çekme işlemi yapmanızı sağlayan bir sayfa karşılar.

metamask-ana-sayfa

Binance Smart Chain ağını ekleyin

MetaMask cüzdanını, Ethereum ile bağını koparmadan Binance Smart Chain ile uyumlu hale getirmek mümkündür. Bunun için sağ üst kısımda yer alan profil kısmına tıklayıp, “Ayarlar” bölümüne ilerlemek gerekmektedir.

metamask-ayarlar-giris

Ayarlar kısmında, kullanıcının farklı blockchainler arasında geçiş yapmasını sağlayan “Networks” seçeneği bulunmaktadır.

metamask-networks

Bu kısma girildiğince, MetaMask cüzdanının standart olarak “Ethereum Mainnet’i” ile uyumlu olduğu görülebilmektedir. Bu bölmenin en aşağısında yer alan, “Add Network” butonu, BSC’ye açılan kapının anahtarı niteliğinde.

metamask-add-network

Buraya tıklandıktan sonra, Binance’in kendi sitesinde de bulunabilecek olan Binance Smart Chain bilgileri girilmelidir. Bu bilgiler, MetaMask cüzdanının BSC ağına bağlanmasını sağlar. “Network ismini”, daha kolay anlaşılması adına Binance Smart Chain olarak belirleyebilirsiniz.

metamask-bsc-bilgiler

Gerekli bilgileri girdikten sonra, “Networks” kısmına yeni eklediğiniz ağın da dahil olduğunu göreceksiniz.

metamask-smartchain

Binance Smart Chain adresi nasıl kullanılır?

MetaMask cüzdanınız, bu aşamada size Binance Smart Chain ile uyumlu olan bir adres verecek. Bu adresi herhangi bir işlemde kullanmadan önce, BSCScan üzerinden kontrol etmeniz yararlı olacaktır. Böylece adresinizin, gerçekten BSC uyumlu olup olmadığı görülebilir.

metamask-clipboard

Bu adresi, Binance hesabınızdan para çekmek için kullanabilirsiniz. Borsaya girip Binance Coin (BNB) gibi BEP20 uyumlu bir coin çekmek istediğinizde, MetaMask cüzdanınızda yer alan bu adresi girmeli ve “Binance Smart Chain (BSC)” ile işlem yapmak istediğiniz belirtmelisiniz.

binance-islem

Binance, işlem sırasında yaşanabilecek sorunları önlemek adına size üç farklı güvenlik sorusu yöneltecektir.

binance-ilk-uyari

Soruları doğru şekilde yanıtlamanız halinde karşınıza bu sayfa çıkacaktır:

binance-i-understand

Güvenlik kontrolünü başarıyla tamamladıktan sonra, para çekme ekranından çekmek istediğiniz tutarı girebilir ve işlemi tamamlayabilirsiniz.

binance-withdrawal-success

Binance Smart Chain ne işe yarar?

Bu işlemlerin sorunsuz bir şekilde tamamlanması, artık MetaMask cüzdanınızda Binance Coin kullanabileceğiniz anlamına gelecektir. Bu coinleri, Binance Smart Chain tabanlı olan ve MetaMask cüzdanına bağlanabilen uygulamalarda (örn. PancakeSwap, BurgerSwap gibi) kullanmak mümkündür.

Bu merkeziyetsiz finans (DeFi) platformları, kullanıcılarına kısa süre içerisinde swap yapma olanağı tanır. Kullanıcılar burada likidite havuzuna katkıda bulunabilir, buna ek olarak farming yapabilirler.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!