Cardano, birçoklarınca Ethereum Blockchain’inin daha gelişmiş bir versiyonu olarak gündeme geliyor. Cardano’nun resmi web sitesine göre ürün şu şekilde tanımlanıyor:
”Cardano, başta hükümetler olmak üzere, organizasyonlar ve diğer herkes tarafından kullanılan finansal uygulamaların yer aldığı teknolojik bir platformdur.”
2017 Ekim ayında açılışını yaptıktan sonra ağın kendi tokeni olan ADA, 0.02 dolardan, 1.30 dolara kadar büyük bir çıkış sergiledi. Daha sonra bir dönem 5. sıraya kadar koin çok sert bir düşüş yaşayarak şu anda 0.1 dolar seviyelerine geriledi. Hatta bu düşüşün etkisiyle, bu yazının kaleme alındığı dakikalarda bir Cardano fiyatı 0.13 dolar ve bir dönem 5. sırada yer alan ADA, şu anda 8. sırada kendine yer buluyor.
Ancak bu ciddi düzeltmeye karşın ağ, halen çok önemli bir proje olarak görülüyor. eToro’nun market analisti olan Mati Greenspan, Cardano’yu derinlemesine incelerken hem projeninin geneli, hem token fiyatı hem de teknik arka plan ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Cardano’nun Ethereum’un gelişmiş bir versiyonu olabileceğini düşünmek pek de abesle iştigal olmaz çünkü iki ağ da, merkezi olmayan uygulamalara bir zemin oluşturmak için geliştirildi. Ancak bununla birlikte, iki ağın da çeşitli farkları mevcut. Bunlardan birincisi Cardano’nun ağındaki katman sistemi. Cardano protokolü, sistemin en iyi şekilde işlemesine olanak sağlaması amacıyla geliştirilen bir şey ve bir katman ADA gönderimlerini hallederken, bir diğeri Cardano’nun merkezi olmayan uygulamalarını ve akıllı kontrat sistemini kontrol ediyor.
Cardano ağı, Ethereum ağına kıyasla daha hızlı. Saniyede yüzlerce gönderim yapabilen ağ, Ethereum’un 4 ila 7 arasındaki gönderim sayısını katlamış durumda. Ancak buna karşın Ethereum, Cardano’nun şu anda işlem hacmi olarak çok çok önünde ve çok daha fazla kişi Ethereum kullanıyor.
Peki neden bu iki ağ arasında benzerlikler mevcut? Bunun de cevabı aslında basit. Cardano, Ethereum’un 8 kurucu ortağından birisi olarak da bilinen Charles Hoskinson tarafından kuruldu. Hoskinson 2014’te çeşitli fikir ayrılıkları sebebiyle ayrıldı ki bunların en önemlisi Buterin ile projenin vizyonuna ilişkin ters düştükleri noktalardı.
Ethereum’dan ayrılmasının ardından, Hoskinson Ethereum’dan bir başka isim Jeremy Wood ile birlikte IOHK’yı kurdu ve IOHK, o günden sonra halka açık kurumlar ya da özel şirketler için Blockchain tabanlı çözümler geliştirmeye başladı.
Cardano da bu işin sonucu olarak ortaya çıktı ve platformun koini olan ADA aracılığı ile akıllı kontrat kapasiteli bir Blockchain ağı böylelikle kullanıma girmiş oldu.
Hoskinson, projesi ile ilgili ciddi umutlar taşıdığını hemen her fırsatta dile getiriyor ve birçok piyasa analisti ve sektör uzmanı da, Cardano ağının inanılmaz bir potansiyele sahip olduğunu ve de çok kaliteli olduğunu defaatle ifade ediyor. Hoskinson da, gelecekte bir gün Cardano’nun Bitcoin ve Ethereum ile rekabet edebilecek düzeye gelecek kadar iyi bir ağ olacağı konusunda kendinden oldukça emin.
Bakalım Cardano için bundan sonraki süreç nasıl ilerleyecek? Son dönemde yatırımcısını üzen koin, kendinen beklenen patlamayı yapabilecek mi? Bunları bize zaman gösterecek.