Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BIS: Dijital Merkez Bankası Paraları İçin “Kolları Sıvama” Vakti

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS ) İnovasyon Merkezi Müdürü Benoît Cœuré, merkez bankalarının kollarını sıvayıp dijital merkez bankası parası (CBDC) çalışmalarını hızlandırması gerektiğini söyledi.

Benoît Cœuré, Eurofi Financial Forum’daki 10 Eylül tarihli konuşmasında, “Yasal izin almak isteyen stablecoinler kapımıza dayandı. Merkeziyetsiz finans platformları, geleneksel finans aracılığına meydan okumaya başladı.” dedi.

“Şu anda, (günümüz) finans sistemi ayağımızın altından kayıp gidiyor.” diyen Cœuré, merkez bankalarının dijital para çalışmalarına “acilen” başlaması gerektiğini açıkladı.

Dünya genelindeki merkez bankalarının %80’inden fazlası dijital paralar ile ilgili araştırma yaparken, bunların neredeyse yarısı kavram çalışması ve pilot testi aşamasına geçiş yaptı.

Cœuré: “Emin olun; global stablecoinler, DeFi platformları ve büyük teknoloji firmaları, günümüz bankalarının modellerine meydan okuyacak. […] Merkez bankalarının harekete geçme vakti geldi geçiyor bile. CBDC’lerin üretilmesi seneler sürecek ve stablecoinler ile kripto varlıklar, çoktan kullanım halindeler.”

Dijital merkez bankası paralarının bazı temel özellikleri; kullanım kolaylığı, düşük maliyet, diğer para birimlerine dönüştürülebilirlik, anlık mutabakat, kesintisiz erişilebilirlik, esneklik ve güvenilirlik şeklinde sıralanabilir.

Kendi dijital parasını geliştiren bir merkez bankasının kamu politikalarını, CBDC’nin kullanım alanlarını ve teknolojik boyutunu gözetmesi gerektiğini söyleyen isim, “Bir CBDC’nin nihai gayesi, bir yandan günümüz sistemlerinin en iyi yanlarını muhafaza ederken bir yandan da geleceğin inovasyonlarının yer alabileceği güvenli bir alan açmaktır.” dedi.

Merkez bankaları ile iş birliği içerisinde olan BIS İnovasyon Merkezi, CBDC konusunda halihazırda altı farklı kavram çalışması yürütüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da dijital lira için kavram çalışmasını tamamladı ve pilot çalışmalarına devam edeceğini açıkladı.


Görsel: Uluslararası Ödemeler Bankası binası (BIS, görsel Koin Bülteni tarafından değiştirilmiştir)
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!