Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin ABD Açıklaması ile Toparlanırken Analist Uyardı: Yükseliş Yine Geçici!

Bitcoin, Beyaz Saray’ın yarıiletkenler ve elektronik ürünler için verdiği geçici tarife muafiyeti ve Çin’in ABD çiplerine getirdiği yeni tarifelerle oluşan belirsizlik ortamında sabit kalmaya devam ediyor.

Bitcoin (BTC), Asya piyasaları haftaya açılırken 84.000 dolar seviyesinin üzerinde işlem görmeye devam etti. Bu, Beyaz Saray’ın yarı-belirgin tarife mesajlarıyla kripto para piyasasının belirsizliğe karşı direnç göstermesiyle bağlantılı.

ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick, geçtiğimiz hafta sonu yaptığı açıklamada, Beyaz Saray’ın akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve diğer tüketici elektroniği ürünleri için verdiği tarife muafiyetinin geçici bir önlem olduğunu belirtti. Lutnick, bu ürünlerin önümüzdeki bir iki ay içinde yarı iletkenlere özel yeni tarifelere tabi olacağını ifade etti. Tarife, Çin ile yapılan ticaretin yeniden şekillendirilmesi amacıyla, ABD’nin Asya’ya olan bağımlılığını azaltmayı hedefliyor.

Lutnick, ABC televizyonundaki “This Week” programında yaptığı açıklamada, “Tüm bu ürünler yarından itibaren yarı iletkenler kategorisine girecek ve bunlara özel bir tarife uygulanacak. Bu adımların amacı, ABD’deki yarı iletken üretimini yeniden canlandırmak” dedi.

Ayrıca, bu üretim için gerekli olan düz panel ve çiplerin Amerika’da üretilmesini sağlamak gerektiğine vurgu yaptı. Beyaz Saray’ın tarife politikası, 2025’in ilerleyen aylarında yarı iletkenlere “ulusal güvenlik” kapsamına alınmasıyla daha fazla yoğunlaşacak.

Piyasada geçici yükseliş ve beklentiler

Bitcoin, Lutnick’in açıklamalarının ardından kısa süreli bir düşüş yaşasa da, hızla toparlanarak 84.000 dolar civarında işlem görmeye devam etti. Kripto piyasasının, Lübnan ve Çin gibi piyasalardaki belirsizliklere rağmen stabil kalması, ticaret ve tarife belirsizliklerinin etkisini gözler önüne seriyor.

Ancak BTSE COO’su Jeff Mei, bu geçici yükselişin uzun vadede sürdürülebilir olmadığını vurguladı. Mei, “Küresel tedarik zincirlerinin Çin’den başka Asya ülkelerine kayması en muhtemel senaryo. Ancak bu rally’nin geçici olduğunu ve piyasanın kısa vadede volatil kalacağını düşünüyoruz” dedi.

Çin ise, ABD menşeli çiplere %34 oranında yeni bir tarife getireceğini açıkladı. Ancak, Çin’in tarife uygulama yöntemi, çiplerin üretildiği yer üzerinden yapıldığından, ABD’li çip üreticileri, özellikle de AMD ve Nvidia, büyük bir etki görmeyecek.

Bunun yerine, Tayvan’ın TSMC gibi üreticileri etkileniyor. Çin’deki analistler, bu tarifelerin kısa vadede tedarik zinciri aksaklıklarına yol açabileceğini ancak uzun vadede yerli inovasyonu hızlandıracağını ve Çin’in yarıiletken endüstrisini güçlendireceğini öngörüyorlar.

Kripto para piyasasında, özellikle Hong Kong’da Ether (ETH) odaklı borsa yatırım fonları (ETF) dikkat çekiyor. Bosera HashKey Ether ETF, staking hizmetleri sunmaya onay aldı. Ancak, Ether‘in son bir yıldaki %47’lik değer kaybı, piyasadaki genel düşük performansla birleşince, Ether ETF’lerinin çoğu zayıf performans gösterdi. Bloomberg ETF analisti Eric Balchunas, Ether ETF’lerine karşı yapılan kısa pozisyonların, piyasadaki en iyi performansı gösterdiğini belirtti.

Asya piyasalarındaki bu hareketlenmelerin ardından, Bitcoin’in sabit kalması, ticaret dünyasında, geleneksel finansal ürünlerin yanı sıra dijital varlıkların da zaman zaman daha az volatil olabileceğini gösteriyor. Şu an için, ABD’nin yaptığı tarife açıklamaları ve Çin’in karşı hamleleri, piyasadaki genel belirsizliği arttırırken, Bitcoin ve diğer kripto varlıkları üzerinde karmaşık etkiler yaratmaya devam ediyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!