CryptoQuant CEO’su Ki Young Ju, Bitcoin’in adım adım ve daha gerçekçi bir şekilde para birimi olma yolunda ilerlediğini aktardı.
CEO Ki Young Ju, Bitcoin’in gelecekteki potansiyel kullanımına dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Young Ju, Bitcoin’in madencilik zorluğunun son üç yıl içinde %378 oranında arttığını belirterek, bu durumun sektördeki rekabetin yoğunluğunu gösterdiğini ifade etti.
2009 yılında tek bir bilgisayar ile 50 BTC madenciliği yapılabilirken, günümüzde bireysel madencilerin bu alana katılımının oldukça zorlaştığını vurguladı. Şu an itibarıyla, kurumsal yatırımcılar tarafından desteklenen büyük madencilik şirketlerinin sektörde hakim olduğunu belirtti.
Young Ju, kurumsal katılımın artmasıyla birlikte Bitcoin’e giriş bariyerlerinin yükseldiğini, bunun da Bitcoin’in volatilitesini azalttığını ve yatırım aracı olarak cazibesini azalttığını aktardı. 2028 yılında gerçekleşmesi beklenen bir sonraki yarılanma (halving) ile birlikte, Bitcoin’in düşük volatiliteye sahip bir para birimi olma potansiyelinin artacağını öne sürdü.
Altcoin piyasası düzenleniyor, dev şirketler geliyor
Fintech sektöründe faaliyet gösteren Stripe gibi şirketlerin stablecoin altyapısına girdiğini belirten Young Ju, düzenlemelerin devreye girmesiyle birlikte büyük finansal teknoloji şirketlerinin önümüzdeki üç yıl içinde stablecoin’lerin kitlesel benimsenmesini hızlandıracağını söyledi.
2028 yılının Nisan ayına kadar, Bitcoin’in para birimi olarak kullanımı konusunun daha ciddi şekilde tartışılmaya başlanacağını belirten Young Ju, o tarihte Bitcoin’in volatilitesinin daha da azalacağına ve ekosisteminin olgunlaşacağına dikkat çekti.
Blockchain cüzdanlarının yaygınlaşması ve stablecoin’lerin benimsenmesinin Bitcoin’in para birimi olarak kullanılma olasılığını artıracağını ifade etti. Bu süreçte, protokol iyileştirmeleri, L2 ağları veya Wrapped BTC gibi gelişmelerin Bitcoin’in para birimi olarak kullanımına katkıda bulunabileceğini de belirtti.
Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamoto’nun asıl amacının Bitcoin’i “P2P Elektronik Nakit” olarak tasarlamak olduğunu vurgulayan Young Ju, Bitcoin’in “dijital altın” olarak değil, bir para birimi olarak kullanımının 2030 yılına kadar gerçekleşebileceğini öne sürdü.