“Atomic Swap” adı verilen, Türkçe’mize “Atomik Takas” olarak çevrilebilecek teknoloji son zamanlarda kripto para piyasasında oldukça popülerlik kazandı. Hatta tam 1 ay önce, 18 Kasım’da ilk Litecoin-Bitcoin takası bu yöntem üzerinden başarıyla gerçekleştirilmişti.
Kripto paralarda karşılaşılan en büyük sorunlardan biri fiyatın güncel, işlem hacminin yüksek olduğu bir borsa bulmak desek yanlış olmaz. Üstelik alım satımı yapılan kripto paraların blockchain’i birbiriyle uyumlu değil. Bu sorunlara bir çözüm getirecek olan atomic swap yöntemiyle Bitcoin Cash ve Komodo arasındaki ilk takas, BarterDEX platformu kullanılarak bir başarıyla sonuçlandırıldı.
Rasgele bir kullanıcıya atomic swap’in en çok hangi blockchain’de kullanıldığını soracak olursanız Bitcoin cevabını almanız kuvvetle muhtemel. Zira merkezi bir şekilde işlem yapan borsaların tamamı Bitcoin paritesi kullanarak altkoin alma imkanı sunuyor. Eğer bu merkezi sistem yok olsaydı kripto para ekosisteminin bağımsızlığı için çok daha hayırlı olabilirdi. Ancak atomic swap’lerin bir transfer protokolü olarak kullanılması için önümüzde uzun bir yol var.
Genel görüş bunun en çok Bitcoin ağında kullanılacağı şeklinde. Ancak bu görüşün aksine, BarterDEX gibi hizmetler pek Bitcoin kullanma yanlısı değiller. Bunun sebebi de inanılmaz derecede yüksek transfer ücretlerinin ve uzun işlem sürelerinin atomic swap’in mantığına tamamen ters düşmesi. Görünüşe göre Bitcoin Cash, BarterDEX ekibine çok daha cazip geliyor, zira Komodo ve Bitcoin Cash arasındaki ilk atomic swap başarıyla gerçekleştirildi bile. Bu transferle birlikte kripto paralar arasında direkt bakiye aktarımı kanıtlanmış oldu. Bu yüzden de atomic swap yöntemi, geliştirici ekibi ve işin içindeki kripto paralar için oldukça büyük bir gelişme.
Atomic swap’in gerçekleştirilmesi için bir kullanıcı Bitcoin Cash elde etme amacıyla BarterDEX’ten Komodo satın almış. Kısa bir süre sonra da işlem tamamlanmış. Bunu takiben birçok yeni fırsat keşfedilmeyi bekliyor desek yanlış olmaz. Ne olursa olsun, BarterDEX ve Komodo’nun atomic swap’lerin geleceğinde büyük bir geleceği olduğu açık bir şekilde görülebilir. Üstte bahsedilen Litecoin ve Bitcoin arasındaki atomic swap de başarılıydı, ancak o transferde BarterDEX kullanılmamıştı.
Atomic Swap, Kullanıcılara Ne Sağlayacak?
Kullanıcılar için atomic swap yöntemi oldukça avantajlı. Öncelikle, transferin gerçekleşmesi için herhangi bir kimlik doğrulaması kesinlikle gerekli değil. Bu da günümüzün sıkça kullanılan merkezi kripto para borsalarında karşılaşılan bir sorun, zira üye olurken kimlik bilgileriniz oldukça detaylı bir şekilde isteniyor. Yeni transfer yöntemi belki siber suçlular için de cazip görünebilir, ancak kripto para tutkunlarının da uzun süredir beklediği bir olay olduğu inkar edilemez. Kripto para ekosisteminin altında yatan mantık, bir merkezden tamamen bağımsız olmasıydı. Merkezi olarak yönetilen kripto para borsaları da buna tamamen aykırı politikalar izlemekte.
Bitcoin Cash piyasasının bu teknolojiden hangi yönde etkileneceğini izlemek oldukça ilginç olacak. Bitcoin Cash hala Bitcoin’le karşılaştırılsa da son zamanlarda büyük haberler ve pozitif gelişmeler gündeme gelmişti. Artık atomic swap teknolojisinde Bitcoin Cash’in önemli bir rolü var. Bunu göz önünde bulundurunca koinin geleceği eskisinden çok daha ilgi çekici demek mümkün. Hatta BarterDEX Bitcoin desteğini durdurursa gelecekte olanları yakın bir şekilde takip etmekte fayda var.
Herkesin görebileceği gibi kripto para endüstrisi olgun bir hal almaya başladı. Ekosistem içinde farklı bakiye transferi yöntemlerinin bulunması da kaçınılmaz, atomic swap de bunlardan sadece biri. Kripto para borsaları oldukça sıkı kimlik doğrulama ve “anti para aklama” kuralları uyguladığı için insanların farklı alternatiflere bakması çok doğal. Borsaların kuralları altında ezilmemek için atomic swap gibi yeni üretilen transfer yöntemleri piyasanın standardı haline gelebilir. Tabii ki bu durumun olması için birkaç yıl daha beklememiz gerekebilir. İleride ne olursa olsun, atomic swap’in gelişimi şu anda oldukça umut verici görünüyor.