Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Cüzdanı Nedir?

Bitcoin cüzdanları, ödeme yapmak için gerekli olan özel anahtarları saklamanızı sağlarlar. Farklı tipteki cihazlar için farklı şekillerde olabilirler. Bilgisayarda tutmaktan sakınıyorsanız, bunları kağıt üzerinde bile saklayabilirsiniz. Bitcoin cüzdanınızı güvence altına almanız elbette çok önemlidir.

Bitcoinler bildiğimiz banknotların modern halleridir ve her geçen gün iş yerleri ödeme olarak Bitcoin’i kabul etmeye başlamaktadır. Bitcoin nasıl üretilir ve bir Bitcoin işlemi nasıl gerçekleşir biliyoruz, peki ama nerede tutuluyorlar? Günlük hayatta kullandığımız paraları elle tutulur, gözle görülür bir cüzdanda tutarız. Bitcoinler’de de durum buna benzer ama Bitcoinler normalde elle tutulur bir cüzdanda değil, dijital bir cüzdanda tutulur.

Aslında tam olarak doğru söylemek gerekirse, teknik olarak Bitcoinler hiçbir yerde tutulmuyor. Bunun yerine sizin sakladığınız şey, halka açık Bitcoin adresinize erişmek ve işlemleri onaylamak için kullandığınız güvenli dijital anahtarlardır.

Bitcoin cüzdanları türlü şekillerde olabilir. Kullanılan 5 ana tip cüzdan vardır: bilgisayarlar, mobil cihazlar, internet, kağıt ve harici donanımlar.

Masaüstü Cüzdanlar

Eğer Bitcoin’in orijinal sürümü olan Bitcoin Core’u yüklediyseniz cüzdanınız oluşmuş demektir ama bunun farkında bile olmayabilirsiniz. Ağ üzerindeki işlem geçişini sağlamanın yanında bu yazılım aynı zamanda sanal para birimi göndermenizi, almanızı ve bunları yapmak için kullandığınız özel anahtarı saklamanızı sağlamaktadır.

Farklı özelliklere sahip farklı masaüstü cüzdanları da bulunmaktadır. Windows, Mac OSX ve Linux üzerinden çalışan bir çok cüzdan bulunmaktadır.

Mobil Cüzdanlar

Masaüstü cüzdanlar pek çok yönden iyidir. Ama eğer dışarıya çıkmış ve bir mağazada Bitcoin ile ödeme yapmaya çalışıyorsanız; pek kullanışlı değillerdir. Bu noktada, mobil cüzdan size yardımcı olabilir. Akıllı telefonunuzdaki diğer uygulamalar gibi çalışan bu cüzdan, Bitcoin adresinizin özel anahtarlarını saklayarak direkt olarak telefonunuzdan ödeme yapmanızı sağlamaktadır. Bazı durumlarda, Bitcoin cüzdanınız telefonunuzun yakın alan iletişiminden (NFC) bile faydalanarak hiç bir bilgi girmenize gerek kalmadan, sadece telefonunuzu okuyucuya dokundurarak ödeme yapmanızı sağlayabilmektedir.

Mobil cüzdanların ortak özelliklerinden biri, Bitcoin tam sürümünü kullanmıyor olmalarıdır. Bitcoin tam sürümü, sürekli büyümeye devam eden ve birkaç gigabyte boyutunda olan Bitcoin blockchainini indirir. Bu durum da sizin telefon faturanıza pek iyi yansımaz. Zaten pek çok telefonun hafızası, bu blockchaini kaydetmeye yetmeyecektir.

Bunun yerine bu mobil cüzdanlar genelde basitleştirilmiş ödeme onayı (SPV) kullanır. Blockchainin küçük bir kısmını indirir ve bilgilerin doğru olduğu konusunda Bitcoin ağındaki diğer düğümlere güvenir. Android ve IoS tarafında bir çok cüzdan uygulaması seçeneği varken Apple’ın Bitcoin cüzdanları konusundaki paranoyası epey meşhurdur. 2013 Kasımında Coinbase’in mobil cüzdan uygulaması ve ondan sonra Şubat 2014’te Blockchain’in IOS uygulaması, App Store’dan tamamen çıkartılmıştır. Temmuz 2014’te, Bitcoin cüzdan uygulamaları tekrar IOS’ta gözükmeye başlamıştır ve artık tüm büyük Bitcoin cüzdan üreticileri eski uygulamalarının yeni versiyonlarını çıkartmaktadırlar.

Çevrimiçi Cüzdanlar

Web tabanlı cüzdanlar anahtarlarınızı başkası tarafından kullanılan ve internete bağlı bir bilgisayarda yani sunucuda çevrimiçi olarak tutarlar. Bu tarz pek çok sistem için uygundur. Bunlardan bazıları farklı cihazlar arasında Bitcoin adresinizi kopyalayarak mobil ve masaüstü cüzdanlarınıza da bağlanabilmektedir.

Web tabanlı cüzdanların avantajlarından biri hangi cihazı kullandığınız farketmeksizin istediğiniz her yerde bağlanabiliyor olmanızdır. Ama bunun yanında büyük de bir dezavantajları vardır: Doğru şekilde kullanılmazsa, o internet sitesini kullanan kişi veya organizasyon özel anahtarlarınızın kontrolünü ele geçirebilir. Bu biraz korkutucu bir şeydir, özellikle de belli bir miktar Bitcoin biriktirmişseniz.

Cüzdan ve Bitcoin takasının birleşimi olan Coinbase, çevrimiçi cüzdan sistemini dünya geneline yaymıştır. Amerika’daki ve Avrupa’daki kullanıcılar takas hizmetleri aracılığıyla Bitcoin satın alabilirler.

Circle, dünya çapındaki kullanıcılarına Bitcoin depolama, yollama, alma ve satın alma imkanı sunmaktadır. Şu sıralar yalnızca ABD’deki vatandaşlar mevduat fonlarını banka hesaplarıyla bağlayabilmektedir ama diğer ülkelerdeki kullanıcılar da kredi kartı kullanabilmektedir.

Blockchain de popüler bir web tabanlı cüzdan sunmaktadır.

Donanım Cüzdanları

Donanım cüzdanları şuan için pek yaygın değildir. Bunlar, özel anahtarları elektronik olarak saklayabilmek ve ödemeleri kolaylaştırmak için tasarlanmış cihazlardır.

Trezor Donanım Cüzdanı

Trezor donanım cüzdanı önemli bir miktarda parayı saklamak isteyen ama bunu yaparken üçüncü kişilere güvenmek istemeyen Bitcoinciler için tasarlanmıştır.

Ledger USB Cüzdan

Ledger USB Bitcoin cüzdanı, akıllı kart teknolojisini kullanmaktadır ve uygun bir fiyata bulunabilmektedir.
[widgets_on_pages id=”2″]
[widgets_on_pages id=”1″]