Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin ETF’leriyle Birlikte Piyasaya Milyarlarca Dolar Para Girebilir

Bitcoin bazlı borsa yatırım fonları (ETF) şu anda sektörün en çok konuşulan konularından biri. Pek çok kişi bu türdeki ETF’lerin ABD’deki SEC tarafından onaylanmasını umuyor çünkü bu gelişme sayesinde piyasanın ciddi bir artışa geçeceğine inanılıyor. Kimine göre bu ETF’lere bu yıl içerisinde onay verilecek ancak bazı uzmanlar var ki bu gelişmenin ancak 2018 sonrasında yaşanacağına inanıyorlar.

Bitcoin ETF’sinin Etkisi

Bitcoin bazlı ETF’lerin ABD’deki hem bireysel hem de kurumsal yatırımcıları kripto para piyasasına çekme potansiyeli var ki bu da ciddi bir sermaye girişi anlamına geliyor. Bu türdeki ETF yatırımlarında insanlar gidip doğrudan kripto para borsası aracılığıyla yatırım yapmıyorlar. Bitcoin ETF’sine yatırım yapma imkanı sunan şirketler, yatırımcıların paralarını korumakla ve güvence altına almakla yükümlüler.

Bu aslında gayet olumlu olabilir çünkü kripto para piyasasına güvenlik gerekçeleriyle girmekten çekinen çok fazla insan var. Güvenlikle ilgili sorunların büyük bir kısmı da aslında sektördeki yasal boşluklardan kaynaklanıyor.

Kripto para yatırımcılarından olan Nicholas Merten’e göre Bitcoin ETF’lerinin çok ciddi boyutlarda etkileri olabilir. Merten bu etkilerin bir kısmını şöyle açıklıyor:

“Bitcoin ETF’si niye önemlidir? ETF’nin kurulmasıyla birlikte insanlar emeklilik fonlarına Bitcoin ile de yatırım yapabilecekler. Küresel Emeklilik Piyasası: 41.3 trilyon dolar. Eğer Bitcoin bu değerin yalnızca yüzde birini dahi alabilirse piyasaya 413,000,000,000$ girecek demektir.”

Kripto para piyasasındaki pek çok yatırımcı, uzman ve araştırmacı Bitcoin bazlı ETF’lerin piyasaya ciddi anlamda olumlu yansıyacağını düşünüyor. Shark Tank ekibinden Kevin O’Leary geçtiğimiz yılın başından beri Bitcoin’e şüpheci gözle yaklaşıyor ancak o bile Bitcoin ETF’lerinin onaylanmasıyla birlikte piyasaya çok fazla kurumsal yatırımcının giriş yapabileceğini düşünüyor.

Ancak CNBC’deki Fast Money programıyla tanınan Brian Kelly gibi isimler ilk Bitcoin ETF’sinin bu yıl içerisinde onaylanmayacağını düşünüyorlar. Bu düşüncelerine gerekçe olarak da SEC’in Bitcoin ETF’siyle ilgili yapılan başvuruları sürekli olarak ertelemesini gösteriyorlar.

Kelly’nin konuyla ilgili yorumu şu şekilde:

“Ben de ETF olsun isterim. Ama ilk ETF’nin 2018 yılı içerisinde onaylanması ihtimalinin kısmen düşük olduğunu düşünüyorum.”

CBOE’nin Rolü Önemli

CME Group ile birlikte dünyanın en büyük opsiyon borsalarından biri olan CBOE yakın zamanda SEC’e bir Bitcoin ETF’siyle ilgili başvuruda bulundu.

SEC bundan önceki ETF başvurularını reddederken genelde hep aynı gerekçeyi kullanıyordu: Kripto para piyasası evrensel çapta yeteri kadar ‘yasal’ değil. SEC’e göre kripto para piyasasının dünya genelinde tam anlamıyla düzenlenmemiş olması çeşitli sorunlar doğurabilir.

Ancak SEC’in bu gerekçesi artık geçerliliğini yitirmeye başladı çünkü geçtiğimiz son birkaç aya bakacak olursak dünya genelindeki düzenlemelerin sayısında ciddi bir artış olduğunu görebiliriz. Geçtiğimiz yıla kıyasla çok daha fazla ülke düzenlemeye yapmaya başladı ve kripto para sektörü git gide daha da ‘yasallaşıyor’.

CBOE’nin ETF piyasasına girmesi, Winklevoss kardeşlerin bu konuda epey ısrarcı olmaları, SolidX‘in çabaları derken yakın zaman içerisinde bir Bitcoin ETF’si görebiliriz. Ancak bu gelişme bu sene içerisinde yaşanır mı yaşanmaz mı, onu ancak zaman içerisinde göreceğiz.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment