Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Fiyatı İçin Yeni Bir Volatilite Endeksi Geliştirildi

Sussex Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde görev alan bir grup kripto para uzmanı, CryptoCompare ekibi ile bir araya gelerek yeni bir Bitcoin volatilite endeksi geliştirdi. BVIX adı altında geliştirilen bu endeks, geleneksel piyasalardaki endeksleri hatırlatması sebebiyle kripto para piyasasındaki kurumsal yatırımcılara daha fazla hareket alanı tanıyabiliyor.

Sussex Üniversitesi, kripto para araştırma firması CryptoCompare ile iş birliği yaparak kripto para dünyasında bir ilke imza attı. Bu kuruluşlarda görev alan kripto para uzmanları opsiyon sözleşmelerindeki verileri baz alarak Bitcoin için yeni bir volatilite endeksi geliştirdi. Sussex Üniversitesi tarafından paylaşılan basın bülteninde bu endeksin dijital varlık dünyasında “türünün tek örneği” olduğu vurgulandı.

Böyle bir endekse neden ihtiyaç vardı?

Bitcoin Volatilite Endeksi (BVIX) Sussex Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Carol Alexander ve Arben Imeraj öncülüğünde geliştirildi. Endeksin geliştirilmesi sırasında CryptoCompare ekibi ile birlikte çalışan akademisyenler, BVIX’te yer alan verileri CryptoCompare’den çekiyorlar.

Geleneksel piyasalardaki vadeli işlem yatırımcıları volatilite sözleşmeler ile işlem yapabiliyorlar. Bu sözleşmelerin teslim fiyatını belirlemek için birkaç farklı endeks kullanılabiliyor. Bu endekslerin güvenilirliği sayesinde ortaya daha fazla borsa yatırım fonu (ETF) çıkabiliyor. Kripto para sektörü ise volatilite endeksi konusunda yokluk çekiyor.

Bitcoin Volatilite Endeksi tam olarak ne işe yarıyor?

Bitcoin Volatilite Endeksi vadeli işlem piyasasındaki volatilite sözleşmelerinin fiyatını belirlemek için kullanılabilecek. Bu kripto para sözleşmelerinin sorunsuz bir şekilde teslim edilmesi sektörde daha fazla ETF görülmesinin önünü açabilecek.

cryptocompare-bitcoin-volatilite-endeksi-bvix
Bitcoin Volatilite Endeksi’nden bir görünüm

Bu endeks; Bitcoin’in volatilitesini ölçebilmek için opsiyon sözleşmelerindeki fiyat hareketliliklerini baz alıyor. Kurumsal yatırımcılar bu endeks sayesinde hem piyasadaki riski daha etkili bir şekilde ölçebiliyor hem de Bitcoin’in volatilitesi üstünden işlem yapabiliyorlar. Bu haliyle BVIX’in özellikle kurumsal yatırımcılar nezdinde potansiyel taşıdığı söylenebilir. CryptoCompare yöneticilerinden Quynh Tran-Thanh, geliştirilen bu yeni proje hakkında şunları söyledi:

Bitcoin Volatilite Endeksi’ni yatırımcılar Bitcoin’in volatilitesini daha iyi takip edebilsinler ve ona göre pozisyon açabilsinler diye geliştirdik. Dijital varlık sektöründe Bitcoin için tasarlanmış ilk volatilite endeksini tanıtıyor olmaktan ötürü çok mutluyuz.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!