Site icon Koin Bülteni

Bitcoin Fiyatı Yukarı Yönlü Tepki Alsa da Glassnode Uyarıyor: Hala Temkinli Yapı!

Glassnode’un son raporuna göre Bitcoin (BTC) fiyatı 70 bin dolar seviyesine yaklaşsa da piyasa yapısı hâlâ temkinli görünümünü koruyor.

Zincir üstü veri analiz platformu Glassnode tarafından yayımlanan “BTC Market Pulse: Week 8” raporunda, Bitcoin’in geçtiğimiz hafta 70 bin dolara doğru toparlandığı ancak yüksek 60 bin dolar bandında konsolidasyona girdiği belirtildi. Raporda, yukarı yönlü denemelerin üst bölgelerdeki satış baskısıyla karşılaştığı ve yükselişlerin devamlılık üretemediği vurgulandı.

Analize göre momentum, aşırı satım bölgesinden toparlanma sinyali veriyor. Bu durum aşağı yönlü baskının hafiflediğini gösterse de piyasa henüz güçlü bir “risk-on” moduna geçmiş değil. Katılımın zayıf kalması, mevcut hareketin güçlü bir alım iştahından ziyade dengelenme süreci olduğunu ortaya koyuyor.

Spot ve ETF cephesinde savunma sürüyor

Spot piyasada agresif satış baskısının azaldığı ve ETF çıkışlarının yavaşladığı ifade edildi. Ancak işlem hacimlerinde belirgin düşüş yaşandığına dikkat çekildi. ETF yatırımcılarının kârlılığı maliyet seviyelerine gerilerken, bu grubun volatiliteye karşı daha hassas hâle geldiği ve yükselişlerde risk azaltma eğilimi gösterebileceği belirtildi.

Türev piyasalarda ise tablo daha net bir şekilde temkinli. Kaldıraç oranlarının gerilediği, funding oranlarının soğuduğu ve perpetual işlemlerde satış yönlü akışın baskın kaldığı aktarıldı. Opsiyon piyasasında ima edilen volatilitenin gerçekleşen volatilitenin altına inmesi, kısa vadeli risklerin yeterince fiyatlanmamış olabileceğine işaret etti.

Zincir üstü veriler de benzer bir tablo çiziyor. Ağ aktivitesi, ekonomik transfer hacmi ve işlem ücretleri zayıf seyrediyor. Sermaye akışlarının negatif kaldığı ve gerçekleşmemiş zararların baskın olduğu belirtilirken, bunun geç düzeltme ya da erken birikim evresiyle uyumlu olduğu ifade edildi.

Genel çerçevede Glassnode, satış baskısının azalsa da kalıcı bir yükseliş için güçlü spot talebin şart olduğunu vurguladı. Mevcut toparlanmanın sürdürülebilir bir ralliye dönüşmesi için fiyatın son sıçrama bölgesinin üzerine kalıcı şekilde yerleşmesi gerektiği belirtildi.