Özellikle yerli ya da yabancı kripto para camiasını Twitter’dan da takip ediyorsanız oradaki kripto para fenomenlerini de muhakkak duymuşsunuzdur. Fenomenlere ve sosyal medyada yüksek sayıda bir kitleye takip eden insanlara yapılan eleştrilerin hem olumlu hem de olumsuz manada dozajı bazen kaçabiliyor. Bazı fenomenlerin söylediği koinler başarısız olunca onlara tepki çok artarken bazen bir fenomenin koin hakkında olumsuz konuşup dipten almaya çalıştığı ya da olumlu konuşup yüksetten sattırmaya çalıştığı gibi iddialar -büyük oranda yanlış olsa da- birçok kişi tarafından bu insanlara yöneltiliyor. Peki gerçekte durum ne? Bu soruya cevap arayan araştırmacılar Bitcoin fiyatı ve sosyal medya ikilisini yakın plandan incelemiş ve sonuçlar gayet ilginç…
Bitcoin Fiyatına Sosyal Medya’nın Etkisi
New Jersey’de faaliyet gösteren Stevens Institute araştırmacıları, Feng Mai önderliğinde Bitcoin fiyatının sosyal medyada manipüle edilip edilmediği sorusu üzerine kafa yordu. Sonuçlarda ise, sosyal medya ile Bitcoin fiyatları arasında bir korelasyon olduğu ortaya çıktı.
Mai, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, sosyal medya ve Bitcoin fiyatları arasında bir korelasyon olduğunu düşündüren ilk net çalışmanın altına imza attıklarını belirtirken, sosyal medya yorumlarının, Bitcoin fiyatına olumlu yansıdığını ifade etti.
Araştırmaya göre, sosyal medyada Bitcoin ile ilgili olumlu yorumlar yapıldıkça, bu durum Bitcoin fiyatına artış olarak yansıyor. Ekip araştırmayı yaparken; pozitif, negatif ve diğer isimli üç grupta yorumları toplarken, aynı zamanda Twitter’ın iki aylık verisini de ele aldı.
Bu iki aylık süreçte Bitcoin ile ilgili atılan 34 milyon tweeti inceleyen ekip, aynı zamanda başta dünyanın en büyük Bitcoin forumu olan Bitcoin Talk ile birlikte, iki yıl boyunca forumlarda ve diğer sitelerde yapılan yorumları da inceledi. Ekibin bulduğu sonuçlar ise işi fenomen boyutundan biraz çıkartacak cinsten. Görünüşe göre ortada iki temel grup var: Sessiz çoğunluk ve sesi çıkan azınlık.
Araştırmada, Bitcoin fiyatlarını daha çok etkileyen kesmin aslında alelade kullanıcılar olduğu ve sesi çıkan azınlığın bu noktada fiyatlara iddia edildiğinin aksine pek de bir etkisi olmadığı kaydedildi. Bu ‘sessiz çoğunluk’ bir koin hakkında olumlu konuştuğunda koinin yaşadığı fiyat artışı, sesi çıkan azınlık konuştuğunda yaşanan artışa göre tam 10 kat daha fazla.
Ekip, araştırmasına aynı zamanda diğer değişkenleri de ekledi. Bu ilişkiyi tam doğru yakalayabilmek için ilgili sürelerdeki günlük düşüşler ve çıkışlar, altın fiyatları, volalite ve borsa indeksleri gibi birçok parametre de göz önüne alındı ve daha doğru bir sonuç elde edilmeye çalışıldı.
İki Grup ‘Yorumcu’ Var
Araştırmada Bitcoin hakkında yorum yapan insanlar üstte de belirtildiği gibi ikiye ayrılırken ekip, daha az sesi çıkan ve genelde fenomenleri ‘takip eden’ kimselerin Bitcoin fiyatına daha çok etki ettiğini buldu ve konuyla ilgili sonuç kısmında şu açıklamalara yer verdi:
”Sesi çok çıkan ve sürekli tweet atan kullanıcılar gerçekten de bazen bir kasıt ile hareket edebilirler. Bitcoin fiyatını arttırma ya da azaltma yoluna gidebilirler. Eğer tüm bu yorumlar yanlı kişiler tarafından yapılırsa, o zaman sosyal medyadaki duygu durumu, Bitcoin fiyatını tamamen yansıtmayabilir.”