Merkeziyetsiz yapıdaki bitcoin ağının güvenliği için ağ üzerinde node adı verilen yapıların çalıştırılması gerekir. ‘Düğüm’ olarak da bilinen node’lar sayesinde bitcoin merkeziyetsizliğini pekiştirirken aynı zamanda daha güvenli hale gelir. Bitcoin yatırımcıları node çalıştırarak ağa katkı sağlayabilirler. Peki nasıl?
Bitcoin blockchain ağında bulunan düğümler (node), ağın bir kopyasını barındırır ve bu kopyalar ile ağ üzerinde gerçekleşen tüm bitcoin işlemleri doğrulanır. Bir node doğrulandığında, node içerisindeki veriler onaylanmak üzere diğer node’lara aktarılır. Bu işlem, bilgisayarlar arasında gerçekleşir. Node çalıştıran bilgisayarlar onay işlemlerini gerçekleştirerek bitcoin ağını güvende tutar.
“Bitcoin Core, 14 Ocak 2021’de yeni bir güncelleme yayınladı. Bu güncellemeyi çalıştıran node sayısı 651.
Ağda bulunan toplam node sayısı 11 bin 628.”
Bitcoin ağındaki node’lar iki türe ayrılır: light ve full node.
Full node, blockchain ağında gerçekleşen tüm işlemleri barındıran verileri kapsar. Boyutu 300 GB’ın üzerindedir.
Light Node, blokchain ağındaki işlemleri doğrulamak için full node’ların sahip olduğu başlıkları kapsar. Blockchain ağının daha küçük bir bölümünü taşıyan light node’lar, çalışmak için full node’lara ihtiyaç duyar.
Node neden önemlidir?
Full node çalıştırarak bitcoin ağının daha güvenli olması sağlanırken aynı zamanda merkeziyetsiz yapısı desteklenir. Bunun yanı sıra bitcoin yatırımları korunur, ağdaki onaylama işlemleri daha hızlı gerçekleşir ve gizlilik giderek güçlenir. Bitcoin transferlerinde gereken doğrulama işlemleri geçerli ve doğru bir şekilde yapılır. Full node çalıştırmak, bitcoin’lerin saklanmasını da sağlayarak cüzdan işlevi görür.
Özellikle gün içinde birden fazla bitcoin transfer işlemi gerçekleştirenler için full node çalıştırmak çok daha güvenlidir. Full node çalıştırmak, bitcoin ağındaki tüm verileri indirmek anlamına geldiğinden en güncel verilere sahip olmak işlem risklerini de en aza indirecektir.
Full node nasıl çalıştırılır?
Bitcoin full node çalıştırmak için iyi donanımlı bir bilgisayarın olması yeterlidir. Bitcoin core çalıştırmak için bilinen 3 temel yöntem vardır. Birincisi, Amazon Web Services veya Google Cloud aracılığıyla bilgisayarı virtual machine (VR) haline getirerek core yazılımını kurmaktır. İkinci yöntem, Bitbox veya Bitseed gibi ürünlerin sağladığı harici disk şeklindeki hazır yüklenmiş node’ları bilgisayarda çalıştırmaktır.
Son yöntem ise kişisel bilgisayara bitcoin core yazılımını yükleyerek bilgisayarı ağa dahil etmektir. Bu yazıda son yöntemi ele alacağız.
Bitcoin core web sitesinde, node çalıştırmak için gereken minimum sistem gereksinimleri şu şekilde belirtilmiştir:
Windows, Mac OS X veya Linux’un son sürümlerine sahip masaüstü veya dizüstü bilgisayar,
Saniyede en az 100 MB okuma/yazma hızı,
350 GB boş disk alanı,
2 GB RAM,
Saniyede en az 50 KB yükleme hızına sahip geniş bantlı internet bağlantısı.
Minimum sistem gereksinimlerini tam olarak karşılamayan bilgisayarların core yazılımını çalıştıracağı ancak çeşitli hatalarla karşılaşılabileceği ayrıca belirtilmektedir.
Uyarılar:
- Node çalıştırırken bilgisayarın uyku veya bekleme modlarının devre dışı bırakılması gerekir.
- Yüksek hızlı interneti olan bilgisayarlarda çalıştırılan node’lar yüksek upload yapabilir. Aylık upload limiti 20 GB seviyesindedir. İlk kez node çalıştıranlar ise bu limitin 340 GB’a kadar çıktığını görebilir.
- Full node, günde en az 6 saat çalıştırılmalıdır ve mümkünse sürekli çalıştırılması tercih edilir. Bu esnada bilgisayar farklı işlemler için kullanılabilir.
Sistem ve ekipman hazır olduğunda Bitcoin Core web sitesinden işletim sisteminize göre gerekli .exe dosyasını indirebilirsiniz.
Kurulum:
Program, kurulum esnasında en az 50 GB’lık disk alanının olması gerektiğini söyleyip uyarı verecektir. Yeterli alan olması halinde kurulum devam edecek. Yazılımın kurulacağı klasör manuel olarak değiştirilebilmektedir. Kurulum tamamlandığında program blockchain ağından verileri indirmeye başlayacak. Bu sırada bilgisayarda farklı işlemler yapılabilir.
Kurulum tamamlandıktan ve full node senkronizasyonu gerçekleştikten sonra bitcoin cüzdanı oluşturulması gerekir. Bu cüzdan sayesinde blockchain ağında depolanan veriler görüntülenebilir. Aynı zamanda cüzdan, kullanıcıların işlem yapmasına ve yeni adres oluşturmasına da izin verir.
Daha çok yazılımcılara hitap eden bitcoin core daemon’u çalıştırmak ve core yazılımını teknik olarak incelemek isteyenler, Windows’un komut satırını (cmd) çalıştırarak “C:\Program Files\Bitcoin\daemon\bitcoind” komutunu girebilir (yazılımın hangi klasöre yüklendiği bu noktada önemlidir). Bu şekilde full node çalıştırma işlemi gerçekleştirilebilir.
Yeterli sistem ve internet gereksinimleri karşılandığı takdirde bitcoin full node çalıştırmak hem blockchain hem de yatırımcılar için daha güvenli bir ortam yaratır. Sıcak, soğuk ya da multisig cüzdanların yanı sıra full node çalıştırmak isteyen yatırımcılar, sahip oldukları bitcoin’leri daha güvenli bir şekilde korurken aynı zamanda gizliliği de artırarak ağa katkıda bulunabilirler.