Bir analiz şirketinin verilerine göre Bitcoin ve Ethereum ağlarında yapılan işlemlerin büyük bir kısmı aslında hiçbir ekonomik değer taşımıyor. Şirketin yayınladığı verilere göre Bitcoin ağında yapılan işlemlerin yüzde 66’sı maden havuzlarından, farklı hesapları arasında kripto para aktarımı yapan kişilerden ve sahtekarlardan kaynaklanıyor.
Coinmetrics adlı şirketin verilerine göre Bitcoin işlemlerinin yüzde 66’sı hiçbir ekonomik değer taşımıyor. Yani BTC işlemlerinin üçte ikisi alım-satım yapmak için veya herhangi bir ürünün/hizmetin ödemesini yapmak için kullanılmıyor. Şirketin verilerine göre Bitcoin ağındaki işlemlerin büyük bir kısmı aslında üyeleri arasında gelir dağıtımı yapan maden havuzlarından, kendi hesapları arasında kripto para dolaşımı yapan kullanıcılardan ve fiyatla oynamaya çalışan sahtekarlardan kaynaklanıyor.
Bu da Bitcoin ağının günlük işlem hacminin aslında büyük ölçüde ekonomik değer taşımadığını gösteriyor. Hatta bu durum diğer koinler için de geçerli. Elementus adlı başka bir analiz şirketine göre Ethereum ağındaki işlemlerin yaklaşık yüzde 45’i ekonomik değer taşımıyor. Coinmetrics’in verilerine göre Cardano ağındaki işlemlerin yüzde 98’inin hiçbir ekonomik değer taşımadığı günler oldu.
Bloomberg’e göre Bitcoin ağının en cazip yanlarından biri anonim olması. Ancak Bitcoin’in kullandığı blockchainin daha fazla ‘şeffaflığa’ ihtiyacı var ve kripto paralar ancak bu şekilde daha geniş kitlelere hitap edebilirler.
300 milyon dolar değerinde varlığı yöneten Nescape Capital Group’un yöneticilerinden olan Charlie Morris’in şeffaflıkla ilgili düşünceleri şöyle:
“Eğer bu sektör büyüyecekse insanların daha fazla bilgiye ihtiyaçları var. İnsanlar gerçekleri öğrenmek isterler. Eğer Bitcoin’e kurumsal para girecekse, tam olarak ne satın aldıklarını bilmeleri gerekiyor.”
Elementus’un CEO’su olan Max Galka, Bloomberg’e verdiği bir röportajda hacim grafiklerini izleyerek kripto para sektörünün anlaşılamayacağını vurguladı. Galka, İnternetteki grafiklere bakarak sektörü ve piyasayı çözmeye çalışan kişilere hitaben şunları söyledi:
“Blockchain’e bir anahtar deliğinden bakıyorsunuz ve büyük resmi göremiyorsunuz. Blockchain’in yapısını bu şekilde anlamak çok zor. Bizim yaptığımız şey ise büyük resmi görmenizi sağlamak.”