Site icon Koin Bülteni

Bitcoin Küresel Bir Rezerv Parası Olabilir Mi?

bitcoin-yukselis

Bitcoin 10 yaşına girmeye hazırlanırken, eleştirmenler ve BTC taraftarları lider kripto para biriminin dünyadaki egemen rezerv para birimi olup olamayacağını tartışmaya devam etmekte.

Bitcoin 10 Yaşına Giriyor

Bitcoin içerisinde bulunduğumuz Ekim ayının sonunda var oluşunun 10. yılını tamamlayacak. Lider ve ilk kripto para birimi Bitcoin var olduğu sürece boyunca bir çok inişlere ve çıkışlara maruz kaldı. Bitcoin ilk zamanlarında sadece bir kaç kişi tarafından bilinirken, şu an Fidelity ve ICE gibi dünyanın en büyük finansman firmaları tarafından kabul görmeye hatta yatırım görmeye bile başladı. Bitcoin’in en çok büyüme elde ettiği zaman ise şüphesiz 1000 dolardan 20.000 dolara çıktığı 2017 yılı.

Bilinirlik arttıkça, doğal olarak Bitcoin’e yapılan siber saldırılar da aynı oranda arttı. Pazar günü  Wall Street Journal üzerinde çıkan bir yazıda, iki yazar Bitcoin’in bir dünya rezerv para birimi olup olamayacağını masaya yatırdı.

Lisa Ellis‘e göre mevcut ayı piyasası bütün teknolojilerin büyüme sürecinin normal bir aşaması ve kendisi Bitcoin’in sadece bir küresel rezerv para birimi olmakla kalmayıp, itibari para birimleri stabil olmayıp manipülasyona açık olan bir çok ülkede bir değer aracı olarak kullanılacağını bile iddia etmekte.

Ellis’e göre alternatif bir rezerv para birimi ihtiyacı şu an 98 ülkenin en çok ihtiyaç duyduğu unsurlardan birisi ki bunların arasında Türkiye de var.

Tim Swanson ise Bitcoin’in böyle bir kabule erişemeyeceği tarafını tutarken, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin sahip olduğu değerin şüpheli olduğunu vurgulamakta. Swanson’a göre kaydedilen ticari hacmin çoğu gerçek kullanıcılara ait değil ve bütün kripto para piyasası koca bir sahtekarlıktan ibaret.

İkiliden hangisinin haklı olduğunu ise zaman gösterecek.

Exit mobile version