Blockchain odaklı bir veri sağlayıcısı olan Glassnode, madencilerin “şimdiye dek hiç görülmemiş şekilde” Bitcoin akümüle ettiğini ve Bitcoin’in arzının, son haftalarda yaşanan gelişmeler sonucunda kısa süreliğine de olsa altının arzından daha kısıtlı hale geldiğini açıkladı.
Bitcoin’in birkaç ay öncesine kadar 180 EH/s düzeyinde olan hash oranı, 28 Haziran’da 65 EH/s seviyesine kadar düştü ve bunun ardından 88-110 EH/s aralığına çıktı.
İki Bitcoin bloku arasındaki ortalama süre, 28 Haziran’da ortalama 10 dakikalık sürenin %226 üstüne, 32,6 dakikaya çıktı. Hash oranındaki artış, bu süreyi 13,3-15 dakika aralığına çekti.
BTC arzı, altından daha kısıtlı oldu
- Bitcoin madencileri, günlük olarak ortalama 144 adet blok kazabilir.
- Glassnode verilerine göre hash oranının haziranın sonunda yaşadığı düşüş nedeniyle günde 144 yerine 58 tane blok üretilebildi.
- O gün, normalde üretilenden %40 oranında daha az miktarda Bitcoin’in üretilmesi, madencilerin günlük toplam kazancında %60’lık kesintiye yol açtı.
- Bitcoin’in enflasyon oranı, 27 Haziran’da %0,71’e düşerek tüm zamanların en düşük seviyesini gördü.
- Glassnode’un raporuna göre Bitcoin’in stok-akış (S2F) oranı, bu düşüş sebebiyle 140 olarak ölçüldü ve bu, Bitcoin’i bir günlüğüne de olsa altından 2,37 kat daha kısıtlı yaptı.
Kalan madencilerin karlılık oranı ikiye katlandı
Hash oranının neredeyse yarı yarıya kesilmesi, madencilerin günlük toplam gelirinin azalmasına yol açtı. Ayrıca, Bitcoin fiyatının 50.000 ile 60.000 dolar aralığında olduğu nisan ayında günde toplam 50 ile 60 milyon dolar arasında kazanç sağlayan madenciler, BTC fiyatının da yarı yarıya düştüğünü gördü.
Yine de, hash oranı bakımından Bitcoin ağının neredeyse yarısını temsil eden madencilerin Çin’deki kısıtlamalar sebebiyle cihazları kapatması, geri kalan ve aktif olarak çalışmayı sürdüren madencilerin payını büyüttü.
Madencilerin günlük toplam geliri 25 ile 30 milyon dolar aralığına düştü fakat bu gelir artık çok daha küçük bir grup arasında paylaşılıyor. Çin’deki yasaklardan etkilenmeyen madencilerin karlılık oranı, neredeyse nisandaki seviyelere çıktı.
Madencilerden “görülmemiş” bir akümülasyon
Çin’de çalışan madencilerin bir kısmı, getirilen yasaklar nedeniyle ABD, Kazakistan gibi farklı ülkelere göç etmeye başladı. Madenci kaynaklı satış baskısının, bunun doğuracağı masraflar sebebiyle artması beklense de madenciler hala yüklü miktarlarda Bitcoin satmıyor.
- Bitcoin madencileri, tarihsel olarak hep akümüle ettikleri BTC miktarından daha fazlasını satma eğiliminde oldu.
- Madencilerin harcamadığı toplam Bitcoin arzı, bunun 365 günlük hareketli ortalaması ile kıyaslandığında tablonun 2020’nin ortasında yön değiştirmeye başladığını gösteriyor.
- Glassnode ekibi harcanmamış Bitcoin arzının, yıllık ortalamanın üstünde olduğuna dikkat çekerek, “madencilerin, bu piyasanın şimdiye dek hiç görmediği bir şekilde akümülasyon yapmaya başladığını” ifade etti.
- Bunun sebebi, madencilerin artık operasyonlarını finanse etmek için çok daha fazla seçeneğe (kripto parayı teminat gösterip kredi almak vb.) yönelebiliyor olması olabilir.