Kripto para madenciliğinin ciddi sayılabilecek düzeyde bir enerji sarfiyatı yaptığı ve elektrik kullanımının, bu işin kritik bir noktası olduğu aşikar olan ve pek de yadsınamayacak bir durum. Hal böyle olunca, başta çevreciler olmak üzere, kripto paraları bir şekilde eleştirmek isteyen herkes, bu yönde olumsuz ifadeler kullanıyor ve hatta dönem dönem, kripto para madenciliğinin dünyanın sonunu getirebileceği noktasına kadar gidiyorlar.
Twitter’da faaliyet gösteren Digiconomist isimli bir kullanıcı ise, dünyadaki çeşitli aktivitelerin enerj tüketim endekslerini gösteren bir veri setini, takipçileri ile paylaştı. Buna göre, Bitcoin ve Ethereum madenciliğinin tükettiği enerjinin toplamı, dünyada en fazla enerji tüketen aktiviteler arasında kendisine 45. sırada yer buluyor.
Listenin 43. ve 44. sırasında ise İsrail ile Yunanistan yer alıyor. Bu rakamlarda Ethereum madenciliği özeline bakacak olursak çıkan toplam; hemen hemen Afrika ülkesi Angola’nın yıllık tükettiği enerji maliyetine eşit ve bu enerji; 732 bin hanenin bir yıllık enerji ihtiyacına denk geliyor.
Rapora göre Bitcoin madenciliği -ki karbon ayak izi yıllık 23 kilo tondan fazla- toplam enerji tüketiminin binde 22’sini tek başına yapıyor. Ethereum’da ise bu oran binde 4’e tekabül ediyor.
Raporda, aynı zamanda Bitcoin ağının tükettiği enerji miktarının, ABD’deki 4 milyon evin bir yılda tükettiği enerji miktarına denk olduğu da belirtiliyor.
Bu enerji maliyeti ve güvenlik zaafiyetleri ile birlikte, Proof of Work kripto paraları gelecekte neyin bekleyeceği ise merakla bekleniyor.