Birçok insan sürekli olarak Bitcoin’in balon olduğunu ve spekülatif bir para birimi olduğunu belirterek, Bitcoin’e karşı bir propaganda yürütmeye çalışıyor ve bu kişilerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu tartışma süredursun, bazı örnekler ise gerçekten insanları hayrete düşürüyor.
Bunlardan sonuncusu ise Oscar Mayer’in domuz eti destekli kripto parası Bacoin. İnanılmaz bir fiyat dengesizliği olan koine yakından bakalım.
Ancak tabii ki şunu da belirtelim ki Bacoin bir kripto para değil. Aslında sadece biraz zekice pazarlanmış bir oyun ya da onların tabiri ile madencilik. Nasıl ki diğer tüm kripto paralar Bitcoin bazında Satoshi olarak birimleniyor, Bacoin de büyük bir domuzun her bir parçası olarak adlandırılan slice üzerinden fiyatlanıyor. Bunun üzerine BACN olarak kısaltılan koinin grafiğine baktığımızda ise, adeta şoka giriyoruz.
Salı sabahı, Bacoin’in fiyatı 5 slice’dı. Ancak her ne olduysa iki saat bile geçmeden fiyat 14 slice’a çıktı yani neredeyse yüzde 200 arttı. İş bununla da bitmiyor, tam da bu anda fiyatta ciddi bir düşüş trendi başladı ve bu sefer de yüzde 93’lük bir değer kaybı yaşandı.
Bu düşüşün esas sebebi bilinmiyor ancak tahminlere göre Bacoin’in tüm bu pazarlama süreçlerinin ikiye ayrıldığı bilgisi ve bu süreçlerden birincisinin pazartesi günü bitmesi, Bacoin’in bu halinden sorumlu olabilir. Ancak esas olan şey, Bacoin’in hayli hayli hayli spekülatif bir koin olduğu.
Tabii ki de bazı şeyleri de açıklığa kavuşturmak gerekiyor. Onları da sizlere aktaralım.
Bir kere, Bacoin bir kripto para değil ve o sebeptendir ki hiçbir kripto para borsasında listelenmiyor ve işleme girmiyor. Fiyat algoritması ise tamamen sosyal medyaya göre şekilleniyor. Yani ne kadar fazla insan Bacoin ile ilgili paylaşımda bulunur ve koin ne kadar fazla etkileşim alırsa fiyat o kadar artarken; aynı durumun tersi de geçerli. Maksimum fiyat marjı ise 42 slice.
Ayrıca bir limit de var ki o da 48 bin dolar seviyesi. Koinin kurucusu olarak da bilinen Oscar Mayer, gerçekten de spekülatif bir karakter. Bir yazılımcı Mayer’e dava açtı ve Bacoin’in yaratıcısının kendisi olduğunu belirterek Mayer’i fikir hırsızlığı ile suçladı.
Bu arada ikinci pazarlama süreci 14 Mayıs’a dek sürecek ve bu esnada insanlar tokenlerini bacon kuponları ile değiştirebilecek…