Outlier Ventures, dört yıllık döngünün artık geçerli olmadığını ve Bitcoin’in bu yıl gerçekleşen halving sonrası şimdiye kadarki en kötü fiyat performansını yaşadığını belirtti.
Outlier Ventures Araştırma Müdürü Jasper De Maere, “Son Bitcoin halving’inden dört ay sonra, şimdiye kadarki en kötü fiyat performansını görüyoruz” dedi. De Maere, halving’in artık Bitcoin ve diğer dijital varlıkların fiyatı üzerinde temel bir etkisi olmadığını ve bunun en son 2016’da gerçekleştiğini belirterek, “Dijital varlık piyasaları olgunlaştıkça kurucuların ve yatırımcıların dört yıllık döngü anlayışından uzaklaşma zamanı geldi” diye ekledi.
Bitcoin halving’inin etkisi değişti
Her halving olayından 125 gün sonraki Bitcoin fiyat performansına bakıldığında, en önemli kripto para birimi, önceki dönemlerdeki kazançlara kıyasla yaklaşık yüzde 8 düşüş göstermiş durumda. De Maere’nin verilerine göre Bitcoin, 2012’deki yarılanmanın ardından 125 gün içinde yüzde 739’luk bir artış, 2016’da yüzde 10 ve 2020’de yüzde 22’lik bir artış gördü.
Halving’in hala psikolojik etkisi var
Outlier Ventures analisti, 2016’nın, halving’in Bitcoin fiyatı üzerinde “önemli ve temel bir etkisi” olduğu son yıl olduğunu belirtti ve o zamandan bu yana Bitcoin madencilerinin blok ödüllerinin, olgunlaşan ve giderek çeşitlenen bir kripto piyasası bağlamında önemsiz hale geldiğini söyledi. Bununla birlikte, halving’in hala bazı psikolojik etkileri olabileceğini kabul etti.
De Maere, halving’in piyasa üzerindeki en güçlü etkisinin, Bitcoin’in enflasyonunu azaltmanın ötesinde, madencilerin hazinesini yönetme biçimlerini etkilediğini belirtti. Ancak tüm madencilerin ödüllerini anında sattıkları aşırı bir senaryoda, 2017 ortasına kadar bu durumun piyasa üzerinde yüzde 1 ila yüzde 5’lik bir etki yaratabileceğini, oysa bugün bunun sadece yüzde 0,17’lik bir hacme denk geldiğini ifade etti.
Bazı gelişmeler tesadüfiydi
De Maere ayrıca, 2020 halving’ini takip eden güçlü fiyat hareketinin de bir tesadüf olduğunu, bunun Covid sonrası küresel sermaye enjeksiyonu ve ABD’nin o yıl para arzını yüzde 25’ten fazla artırmasıyla aynı döneme denk geldiğini söyledi. Bu durum, “DeFi Yazı” ile birlikte gerçekleşti.
Bitcoin’in, bu yılki yarılanma öncesinde, spot Bitcoin borsa yatırım fonu (ETF) onaylarına bağlı artan faaliyetlerin ortasında, 14 Mart’ta 73.836 dolarla yeni bir zirveye ulaştığına dikkat çekmek önemli. Bu durum, önceki yarılanma olaylarından sonra görülmedi.
Ancak De Maere, dört yıllık döngünün hala geçerli olduğu ve ETF onaylarının Ocak ayında talebi artırarak halving öncesi güçlü bir yükselişe neden olduğu iddiasının kusurlu olduğunu belirtti. “Spot Bitcoin ETF onayları talep odaklı bir katalizörken, halving arz odaklı bir katalizördür ve bu iki olay birbirini dışlamaz” diye açıkladı. Bitcoin ayrıca önceki döngülerde halving öncesi benzer oranlarda yükselişler yaşamıştı.
De Maere, Bitcoin’in fiyatının, genel kripto para piyasasını ve web3 projelerinin fon toplama yeteneklerini büyük ölçüde etkilediğini belirtirken, kurucuların piyasa dinamiklerini anlamalarının ve fon toplama fırsatlarını daha iyi tahmin etmelerinin önemli olduğunu söyledi. Dört yıllık döngünün çürütülmesinin, Outlier’ın genel piyasa hakkında olumsuz bir görüşe sahip olduğu anlamına gelmediğini de ekledi.