JPMorgan’a göre MicroStrategy’nin ETF’lerine yönelik artan ilgi şirket hisselerinin yükselişini desteklerken, kripto piyasaları üzerinde de belirgin bir etki yaratıyor.
JPMorgan’ın (JPM) Çarşamba günü yayınladığı bir araştırma raporuna göre MicroStrategy (MSTR) hisse senetlerine bağlı borsa yatırım fonlarının (ETF) büyüklüğündeki artış ve bu fonlara yönelen sermaye akışları, şirketin hisseleri ve kripto piyasaları üzerindeki etkisini daha belirgin hale getiriyor.
Raporda bu ETF’lerin, MicroStrategy hisselerinin Kasım ayında yaklaşık %60 değer kazanmasında önemli bir rol oynadığı vurgulandı.
Kasım ayında ABD’deki spot bitcoin (BTC), spot ether (ETH) ve kaldıraçlı MicroStrategy ETF’lerine toplamda yaklaşık 11 milyar dolar giriş olduğu kaydedildi. Bu miktarın 3,4 milyar doları, yani neredeyse üçte biri, kaldıraçlı MSTR ETF’lerinden geldiği aktarıldı.
“Bu durum, MicroStrategy’nin kaldıraçlı ETF’lerinin, şirketin bitcoin satın alma programını kolaylaştırarak kripto piyasalarındaki etkisini artırdığını gösteriyor,” diye yazdı Nikolaos Panigirtzoglou liderliğindeki analistler.
Michael Saylor tarafından kurulan şirketin bu çeyrekte bitcoin alımları için toplam 13 milyar dolar harcadığı belirtildi.
Analistler, bu ETF’lerin büyümesinin, yatırımcıların ETF yoluyla bitcoin’e artırılmış bir maruz kalım elde etme taleplerinden kaynaklandığını ifade etti. Bunun, genelde bireysel yatırımcılar için doğrudan mümkün olmayacağına dikkat çekildi.
MicroStrategy hisselerinin, spot Bitcoin ETF’lerine yatırım yapma imkanı olmayan yatırımcılara dünyanın en büyük kripto para birimine dolaylı bir erişim sunduğu belirtildi. Ayrıca, şirketin MSCI Dünya Endeksi gibi kriterlerde yer alması nedeniyle hisselerinin pasif fon akışlarından da fayda sağladığı söylendi.
Raporda, yatırımcıların, MicroStrategy’nin bitcoin bankası olma planları ve BTC uygulamaları geliştirme stratejisiyle bağlantılı potansiyel kârlılığına olan iyimserliğinin, şirketin değerlemesine bir prim eklediği ifade edildi.
Benchmark analisti Mark Palmer, MicroStrategy’nin Nasdaq-100 endeksine dahil edilme kriterlerini karşılayan bir yapıya sahip olduğunu belirtti.