İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayşen Esen Anadolu Ajansı’na konuştu. Esen yaptığı açıklamalarda hızla gelişen dijital teknolojileri, altın piyasasında yaşanan gelişmeleri ve Bitcoin gibi sistemleri değerlendirdi.
Güvende Hissettirmiyor
Blockchain, yapay zeka, IoT gibi çeşitli teknolojiler hızla gelişmeye devam ediyor. Ayşen Esen bu gibi teknolojilerin başlıca sanayiyle uğraşan firmalar için çok önemli olduklarını söylüyor.
Esen özellikle blockchain ve Bitcoin ile ilgili görüşlerini paylaştı ve bunların ne kadar önemli olduğundan bahsetti. Kendisinin açıklamalarına göre İstanbul Altın Rafinerisi de bu gibi teknolojilerle ilgili çalışmalar yapmaya başladı. Fakat Esen, bu sistemlerde çok önemli bir eksiklik olduğunu dile getiriyor. Bu eksiklik de Bitcoin gibi sistemlerin fiziki birer karşılıklarının olmaması.
Tamamen elektronik ortamda geliştirilen Bitcoin’in fiziki dünyada herhangi bir karşılığı, dayanak varlığı bulunmuyor. Esen’e göre Bitcoin bu yüzden pek “güvenli hissettirmiyor”:
“Blockchain veya bitcoin gibi sistemler, fiziksel karşılığı olmadığı müddetçe bize hep soru işaretiyle bakmayı gerektiren kavramlar. Fiziksel karşılığı olmayınca kendinizi güvende hissetmiyorsunuz. Bu nedenle gelecek dönemde altına dayalı bir takım paraların, blockchain mekanizması gibi güvenliğinin sağlandığı ama arkasında fiziksel bir altının da olduğu sağlam sistemlerin gündeme geleceği aşikar. Biz de bunla ilgili ciddi çalışmalar yapıyoruz.”
Sadece Bitcoin Değil
Ayşen Esen Bitcoin’in güvenli bir ürün olmadığını söylerken yalnızca Bitcoin’e değil aslında her türlü para birimine atıfta bulunuyor. Kendisinin görüşlerine göre insanlar mevcut koşullar içerisinde ne dolar, ne euro kullanırken kendilerini güvende hissediyorlar.
Dolar gibi para birimlerinin tek bir ülkeye ait olduğunu söyleyen Esen bunların nihayetinde birer “kağıt parçası” olduklarını söylüyor ve konuyu şöyle yorumluyor:
”Önümüzdeki dönemde ne dolar, ne avro, ne başka bir para tek başına güvence değil. Bunların hepsi kağıt parçası. Karşılığı olmadığında, o ülke zayıfladığında parayı da kaybediyorsunuz. O yüzden altın bence çok önemli bir unsur, çünkü altın tek bir ülkeye ait değil. Tek bir ülkenin yaşadığı krizle ya da finansal zorlukla altın yok olmuyor. Altın milyonlarca yıldır var ve var olmaya da devam edecek. Önümüzdeki dönemde altınla ilgili çok fazla yatırım olacak. Elektronik ortamda kullanımı daha da artacak.”