PwC tarafından yapılan bir araştırmaya göre Bitcoin‘in sürdürülebilirlik problemi, yenilenebilir enerji ile bile çözülemeyecek.
Alanının en büyük şirketlerinden biri olan PwC’de görev alan Alex de Vries tarafından kaleme alınan bir makale geçtiğimiz günlerde Cell adlı dergide yayınlandı. De Vries tarafından yazılan bu makale, Bitcoin’de gördüğümüz sürdürülebilirlik sorununun aslında zannedilenden çok daha ciddi olduğunu öne sürüyor.
De Vries’ın yaptığı araştırmalara göre Bitcoin 2018 yılı genelinde 40 TW/h-62.3 TW/h civarında elektrik tüketti. Bu sayıların ne kadar ciddi olduğunu anlayabilmek için Avrupa’daki bazı ülkelerin elektrik tüketimlerine bakabiliriz. Macaristan 40.3 TW/h civarında, İsviçre ise 62.1 TW/h civarında elektrik tüketiyor.
Hass McCoook tarafından 2014 yılında paylaşılan bir makalede finans sektörü genelindeki elektrik tüketiminin yıl başına 650 TW/h’ye çıkabileceği öne sürülüyordu. Ne var ki bu çalışmaya veri merkezleri, banka şubeleri, ATM’ler gibi birbirinden farklı şeyler de dahil edilmişti.
Dünya genelindeki veri merkezlerinin 2014 yılı genelinde 194 TW/h elektrik tükettikleri düşünülüyor. Bu sayının 2020 yılına dek yüzde 3 oranında artıp 200TW/h’ye çıkması bekleniyor.
Bitcoin ile geleneksel finans metotlarını kıyaslayan de Vries, Bitcoin’deki bir işlemin 491.4 kW/h-765.4 kW/h aralığında elektrik tüketebildiğini, sıradan bir finans işleminin ise 0.4 kW/h tükettiğini belirtiyor.
Bitcoin’deki elektrik tüketiminin çok ciddi seviyelere ulaştığını vurgulayan de Vries, bu elektriğin yenilenebilir enerji kaynakları sayesinde karşılanamayacağını ve Bitcoin’in ilerleyen zamanlarda Proof-of-Stake (PoS) gibi algoritmalara geçiş yapmak zorunda kalabileceğini düşünüyor.