Bitcoin özelindeki yatırımcı talebi, nisan ayının başlarından itibaren önemli ölçüde yavaşladı ve bu durum, bazı metriklerde negatif büyümeye yol açtı.
On-chain analiz firması CryptoQuant, son dönemde Bitcoin talebinde belirgin bir düşüş yaşandığını belirterek, bu ay itibarıyla talebin negatif bölgeye düştüğünü aktardı.
CryptoQuant tarafından yayınlanan bir raporda, talep göstergesinin, Bitcoin blok ödülleri ile bir yıl veya daha uzun süre hareket ettirilmemiş Bitcoin miktarındaki günlük değişim arasındaki farkı takip ettiği belirtildi. Özellikle büyük yatırımcıların artan satışları, varlığa olan talebin azaldığını işaret etti.
Satış baskısı büyüyor
Bitcoin fiyat hareketleri, son haftalarda genel olarak durgun kaldı. Milyarlarca dolarlık satış baskısı piyasaya yayılırken, Ocak ayında başlatılan spot ETF’lerin yarattığı iyimserlik büyük ölçüde zarar gördü.
Ocak ayında başlayan ETF ticareti ve mayıs’taki Bitcoin yarılanma etkinliği, bazı boğaların Haziran ayına kadar 80.000 dolar seviyesini hedeflemesine neden olmuştu, ancak mayıs’taki zirvelerden bu yana fiyatlar %20 oranında düştü.
Bitcoin ETF’leri, lansmanlarından bu yana net 17,5 milyar dolarlık giriş sağladı, ancak şüpheciler, bu akışların aslında net bir yükseliş bahisinden ziyade taşıma ticaretini yakalamak için ortaya çıkabileceğini belirtti.
Firma ayrıca, büyük Bitcoin yatırımcılarının toplam varlıklarının büyüme hızının da yavaşladığını, Mart ayında aylık %6 olan bu oranın şu anda sadece %1 seviyesinde olduğunu ifade etti. Bu yavaşlama, ABD’deki spot ETF’lerin daha küçük alımlarıyla aynı zamana denk geldi.
ABD’deki Bitcoin spot ETF’lerinden yapılan günlük ortalama alımlar, mart ayında Bitcoin 70.000 doların üzerinde işlem görürken 12.500 Bitcoin iken, geçen hafta ortalama 1.300 Bitcoin’e düştü.