Blockchain‘in en “etkileyici” özelliklerinden biri akıllı kontratlardır. En azından şimdiye dek öyleydi. Artık en etkileyici özelliği, Big Data olabilir. Blockchain teknolojisi, Big Data’nın ele alınış ve analiz ediliş şeklini büyük oranda değiştirebilir.
Blockchain teknolojisi akıllı kontrat özelliğini araç olarak kullanarak pek çok yeniliğe imza attı. Bu akıllı kontratların en popüler kullanım alanı ICOlardır. Bu metodun üst düzeyde güvenlik sağladığı çoktan kanıtlandı. Blockchaine yaptığı bunca olumlu etkiye rağmen, akıllı kontratlar en etkileyici özellik olmayabilir.
Blockchain kullanarak Big Data alanında büyük değişiklikler yapılabilir. Bunlardan bazıları maliyeti azaltmak ve işlenebilir veri sayısını arttırmak. Şirketler verileri ortak bir blockchain üzerinde stoklayarak veri saklamaya yaptıkları harcamaları ciddi oranda azaltabilir ve veriyi çok daha hızlı bir şekilde işleyebilir.
Büyük İmkanlar
Blockchain tabanlı bazı projeler çoktan böyle bir hizmet sunmaya başladı. Storj, Filecoin, MaidSafe ve Sia bunlardan yalnız birkaçı. Bu projelerin ortak özelliği, veriyi bir sunucu üstünde değil blockchain üstünde depolamaktır. Veri merkezsizleştirilmiş bir kullanıcı ağı üzerinde tutulabilir ve blockchain üzerinde onaylanabilir.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu durum şirketlere ekonomik açıdan epey fayda sağlayabilir. Veri merkezlerine her yıl epey yüklü miktarlarda paralar ödemekten kurtarabilir. Ancak verileri blockchain üzerinde tutmanın, ekonomik faydalardan daha başka faydaları da var.
Dropbox gibi geleneksel veri depolama çözümlerinin aksine, blockchain tabanlı uygulamalar veriye direkt olarak erişim sağlayamayacak. Bu ne demek oluyor? Direkt erişim sağlanmamasıyla, verilerin hacklenme ve gizlilik ihlali ihtimalleri ortadan kalkıyor. Yani işin özünde, kullanıcıların verilerini kendileri tutuyor olacak ve şirkete güvenmek zorunda kalmayacaklar.