Kadir Has Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı Blockchain Fest 18’de, Blockchain’in kullanım alanları değerlendirildi. Stellar’ın pazarlama direktörü Lisa Nestor, Piprate’den Stan Nazarenko ve state Street’ten Pınar Demirağ’ın katıldığı panelde, Blockchain’in gelecek kullanımları üzerine enteresan değerlendirmeler yapıldı.
Stellar Lumens pazarlama direktörü Nestor, yaptığı açıklamada Stellar olarak yaptıkları şeyin oldukça önemli olduğunu belirtirken, şunları söyledi:
”Yaptığımız şey aslında sadece teknolojiden ibaret değil. Şirketler için de önemli çözümler sunuyoruz. Bu noktada yapılması gerkeen şey gerçekten de Blockchain ile ilgili tam olarak neye ihtiyaç duyduklarına karar vermek. Bununla birlikte şirketlerin gelecekte hangi işbirliklerini kurmak isteyeceklerine de karar vermeleri gerekiyor. Birçok şirket Stellar’a ortaklık teklif ediyor. Biz de en doğru opsiyonu seçmeli ve o doğrultuda çalışmalıyız. Kaliteli insanların da Blockchain sektörü için çözüm üretmesine ihtiyacımız var. Endüstrinin farklı düşünebilen ve farklı bakış açılarına sahip kişilere ihtiyaç duyduğunu düşünüyorum.”
Nazarenko, Blockchain kullanımının gerekliliği üzerine sorulan soruya ise şöyle yanıt verdi:
”Şirketler, blockchain çözüm üretiyor mu ona bakmalılar. Sigorta sektörü özelinde Blockchain’e bir ihtiyaç olduğunu söyleyebiliriz. Partnerlik yapmak da bu noktada önemli çünkü stratejik partnerleriniz olmazsa zorlanırsınız. Sektörde belirli bir deneyimi olan firmalar ile yapılacak anlaşmalar önemli olabilir.”
Pınar Demirdağ ise şöyle konuştu:
”Bence Blockchain için işler iyi gidiyor. Fırsatlar her zaman karşımıza çıkıyor. Blockchain’in hali hazırdaki hangi teknolojiler ile kombine edilebileceğini de düşünmeliyiz. Gerçekten sorunları çözmek istiyorsak akılcı hareket etmeliyiz. Fayda zarar dengesini iyi ölçmeliyiz ki biz de zaten şu anda bunu yapmaya çalışıyoruz.
Blockchain teknolojisinin kaç yıl içinde ana akım kullanıma sahip olacağı yönündeki soruya ise, Nestor şöyle cevap verdi:
”Ana akımın kime yönelik olduğu da bir soru olabilir. Kullanım alanları, ekonomik ve coğrafi şartlara bağlı olarak bunlar değişebilir. Finansal açıdan bakacak olursak ufak çaptaki şirketlerden dev bankalara kadar uzanan geniş bir spektrum var. Asya ve Afrika’da büyük bir değişim ve dönüşüm var. Filipinler özellikle bu konuda oldukça önde. 5-10 yıla kadar daha büyük bir adaptasyon oranı yaşanacağını düşünüyoruz.”