Küresel otomotiv devi BMW yenilikçi startup programı dahilinde, kiralanmış arabalardaki kilometrenin kontrolü için bir blockchain platformu ile pilot uygulamaya başladı.
DOVU, şirketin Yenilik Laboratuvarının bir parçası olarak, BMW Group İngiltere ile çalışan beş adet startup şirketinden bir tanesi. Bu startupların BMW ile ortak çalışma girişimi ise ilk olarak Şubat ayında açıklanmıştı. Özellikle DOVU, BMW’nin filo şirketi olan Alphabet ile birlikte bir sistem geliştirerek, sürücülerin kiraladıkları araçlarda yaptıkları kilometreleri girmelerini teşvik etmeye çalışıyor.
DOVU şirketinin müdürü Alex Morris’in açıklamalarına göre bu fikrin arkasındaki ana düşünce bu sistemin, BMW’nin bu araçlarının ne kadar kullanıldıklarını ve bunun arabalara ne kadar zarar verdiğini belirlemek.
Alex bu sisteme daha çok sürücü dahil oldukça bunun karşılığında sürücülere, sağladıkları veri karşısında token verileceğini de belirtip şunları ifade etti:
”Yaptığımız şey bu döngüsel ekonomiyi DOVU platformunda kurabilmeyi sağlamak. Sürücüler token kazanabilirler ancak bu hizmetin sonunda kazandıkları tokenleri bu servis içinde kullanabilecekler de. Mesela DOVU sistemini kullanarak kazandıkları tokenlerle yedek lastik veya buna benzer bir şey alabilecekler. BMW bu token ödülünün listelemesini tamamladı ve bu artık akıllı kontratlarda yer alıyor. Akıllı kontratlar için gereklilikler karşılandığı sürece sürücüler tokenlerini alabilecekler.”
Morris BMW’nin bu token ödülünün gerekliliklerini kilometre hesabı olarak belirlemeyi tercih ettiğini ve şimdiki otomatik kilometre sistemlerinin biraz güvenilmez olduğunu ve şirketin ihtiyacı olan bilgileri sağlamakta yetersiz kaldığını belirtti.
Sonuç olarak bu pilot program sürücülerin kiralanmış araçlardaki kilometre hesabını haftalık olarak DOVU blockchain’ine girmeleri gerekmekte.
”Şu an için kilometre bir aracın tekrar satımında değerini belirleyen en önemli unsur. Problem ise ikinci el kullanıcılarının çözebilmesi için biraz zorlu gözükmekte. Bu sebeple onları bunu yapmaya teşvik etmek için token ödülünü ortaya çıkardık ve sonuç olarak bunun onları çok heyecanlandırdığını gördük.”
DOVU’nun topluluk müdürü olarak görev yapan Max Lomuscio’ya göre ortaklığın ilk kısmı olan -kavram ispatı – bölümü çoktan tamamlanmış. Şimdi bu startup şirketin programın ikinci kısmına, sürücülerle gerçek denemeler yapma aşamasına geçiyor. Bu bölüm onun açıklamalarına göre tahmini olarak 6 ila 8 hafta arasında sürebilir.
Morris’e göre:
Sonuç olarak ise, ”bu plan araçlar için kullanılabilecek yaygın bir ödül sistemi haline dönüşebilir ve genel olarak kendi BMW’niz için kullanabileceğiniz veya ikinci arabanıza geçip daha fazla token kazanıp bunu gene aynı sistem içerisinde harcayabileceğiniz tümleşik bir cüzdan haline gelebilir.”
Bunun da ötesinde DOVU startup şirketi, akıllı şehir ortamları ile de çalışmak istediğini belirtti ve çoktan bazı şehirlerle kazanılan miktarların toplu taşıma veya başka metropol bölgesine ait özellikler için nasıl kullanılacağı konusunda görüşmelere başladığını aktardı.
Bu proje daha önce Jaguar’ın girişim firması tarafından desteklenen DOVU’nun 6 milyon dolar değerinde ilk dijital para arzı sunmasından aylar sonra yapılması da dikkate değer.