Blockchain teknolojisi çoğunlukla diğer ülkelerin önderliğinde geliştirilmekte olsa da, Türkiye de özellikle 2018 yılı içerisinde alana yavaş yavaş girdiğinin sinyallerini vermeye başladı.
Geçtiğimiz aylarda gerek Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, gerek Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Blockchain teknolojisi ve kripto para birimleri hakkında çeşitli açıklamalarda bulunmuştu.
5 Eylül 2018 tarihinde ise Borsa İstanbul‘dan Blockchain teknolojisi konusunda çok büyük bir atılım gerçekleştirildi ve Türkiye’nin ilk finansal blockchain projesi resmi olarak duyuruldu. Söz konusu proje Borsa İstanbul bilişim teknolojileri ekiplerince hazırlandı ve yeni Blockchain projesi ile, Takas İstanbul ve Merkezi Kayıt İstanbul’un elektronik başvuruya ait müşteri veri tabanındaki bilgiler senkronize hale getirildi.
Bundan sonra yapılacak bütün yeni müşteri bilgisi eklenmesi, mevcut bilgilerin değiştirilmesi ve doküman yönetimi gibi unsurlar Blockchain ağı üzerinden gerçekleştirilecek. Borsa İstanbul yaptığı açıklamalarda hazırlanan projenin Know Your Customer (Müşterini Tanı, KYC) protokolü ile de uyumlu olduğunu vurguladı.
Bununla da kalmayan Borsa İstanbul, yüksek sayıda işlem gerçekleştirebilme kapasitesine sahip Blockchain alt yapısının ”gerektiğinde” diğer projelerde de kullanılabileceğini ifade etti.
Türkiye’nin en büyük finansal yapılarından birisi olan Borsa İstanbul’un böyle bir girişimde bulunması, Türkiye olarak Blockchain teknolojisine yavaş yavaş ısınmaya başladığımızın ötesinde, artık teknolojiye giriş yaptığımızı gözler önüne sermekte. Umuyoruz ki bütün gelişmiş dünya ülkelerinin yarış içerisinde olduğu Blockchain ve kripto para alanında, ülkemiz de önemli girişimlerde bulunabilir.