Site icon Koin Bülteni

BtcTurk CEO’su: Kendi Kendimizi Regüle Ediyoruz

BtcTurk CEO’su Özgür Güneri, Meltem Demirörs’e bir röportaj verdi ve Türkiye’deki regülasyonlardan bahsetti.

Özgür Güneri geçtiğimiz günlerde CoinShares’in yöneticilerinden Meltem Demirörs’e konuştu. Güneri yayın sırasında BtcTurk’ün nasıl kurulduğunu ve ne gibi çalışmalar yaptıklarını anlattı. BtcTurk CEO’su bunların yanı sıra borsanın bankalarla olan ilişkisini de değerlendirdi.

Bankaların Gücü

Türkiye’deki birçok vatandaş dijital para transferi yapmak için bankaları kullanmak zorunda kalıyor. İnsanlar PayPal gibi platformları kullanamadıkları için işlemlerini bankalar aracılığıyla halletmek zorunda kalıyorlar. Güneri’nin açıklamalarına göre bu durum ülkedeki bankalara çok “büyük bir güç” veriyor.

Bankacılık sektörü üstünden bir kıyaslama yapan Güneri Türkiye’nin gelişmiş ülkelerden çok farklı olduğunu söylüyor. Güneri’ye göre Türkiye’deki bankalar finans sektörünü gelişmiş ülkelerdekine kıyasla çok daha fazla etkiliyorlar:

“Türkiye’deki bankalar finans sektöründe çok domineler. Gelişmiş ülkelere baktığınızda bazı varlık yöneticilerinin bile gidip banka satın alabildiğini görürsünüz. Ama burada (banka satın almak) o kadar kolay değil. Türkiye’deki bankalar çok güçlüler ve her şeyi absorbe ediyorlar.“

Güneri ve Demirörs bunun yerli fintech sektörünü olumsuz yönde etkiliyor olabileceğini düşünüyorlar. Bu isimlere göre bankalara alternatif olabilecek projeler bu ortamda gelişemiyor, büyüyemiyorlar. Bunların fintech sektörü için engel oluşturduğunu söyleyen Güneri bu noktada özellikle “sermaye yetersizliğine” ve “katı regülasyonlara” dikkat çekiyor.

BtcTurk ve Regülasyon

Güneri bu yayında Türkiye’deki kripto para regülasyonlarından da bahsetti. Büyük ölçüde BtcTurk özelinde konuşan Güneri bir kripto para borsası olarak nasıl ayakta kaldıklarını anlattı.

840 binden fazla kullanıcısı bulunan BtcTurk’ün günümüzde Türkiye’nin en büyük kripto para borsası olduğu söylenebilir. Fakat BtcTurk; milyonlarca liralık hacmine ve yüz binlerce kullanıcısına rağmen henüz regüle edilmiş değil. Güneri bunu şöyle açıklıyor:

“Dürüst olmak gerekirse biz herhangi bir kurum tarafından regüle edilmiyoruz. Adeta bir pazar alanı gibi işliyoruz. Ama insanlar BtcTurk’e gelip bisiklet ya da tshirt almıyor, Bitcoin ya da Ethereum alıyorlar.”

Fakat BtcTurk’ün regüle edilmemiş olması, borsanın güvenilir olmadığı anlamına gelmiyor. Müşterilere olabildiğince güvenilir bir hizmet sunmaya çalıştıklarını söyleyen Güneri bunun için yaptıkları çalışmaları şöyle anlatıyor:

“Ben 6 yıl boyunca bir varlık yönetim şirketinin CEO’luğunu yaptım. Finans regülasyonları nasıl işler biliyorum. Biz ekip olarak insanlara güven aşılamaya çalışıyoruz. Sadece bireysel yatırımcıya değil bankacıya da güven aşılamak zorundayız. Çünkü bankacı geliyor, ‘Bitcoin 20 bin dolardı şimdi 5 bin dolar olmuş’ diyor. ‘Bitcoin’i teröristler kullanıyormuş’ diyor. Onlarla oturduk, yüzlerce kez anlattık. Bitcoin işlemlerini takip etmek USD işlemlerini takip etmekten daha kolaydır dedik…

…Şu anda BtcTurk’te işlem yapmak isteyen birinin önce banka hesabından para göndermesi gerekiyor. Bu banka hesabının da kendi adına kayıtlı olması lazım. Borsamız bu yönden çok ‘merkezi’ olabilir ama insanların Bitcoin’i anlamaları için bunu yapmak zorundayız… Aslında böyle yaparak kendi kendimizi de regüle etmiş oluyoruz… Müşterilerin paralarını şirket kasasına koymuyoruz. İkisi ayrı banka hesaplarında duruyor. Yarın regülasyon hazırlansa, bize ‘müşteri paraları nerede?’ diye sorsalar hemen bu paraların hangi hesaplarda tutulduğunu gösteririz. Bunlar için ayrı bir hesabımız var.“

Exit mobile version