Site icon Koin Bülteni

Bu Kripto Paraların İşlem Sayısına İnanmayın

Bitcoin Banka Para Dijital

Bitcoin Banka Para Dijital

Uzmanlar tarafından yapılan bir araştırmaya göre kripto para işlemlerinin çok ciddi bir kısmı boş, sahte veya geçersiz.

Brave’in yöneticilerinden Dr. Benjamin Livshits, University College London araştırmacılarından Jiahua Xu ve Imperial College London’da doktora eğitimi alan Daniel Perez; kripto paralarla ilgili yeni bir araştırma yaptılar. Decrypt’in haberine göre uzmanlar yaptıkları bu araştırmalar sonucunda bu kripto paralarla yapılan işlemlerin geçerli sayılamayacağını iddia ettiler.

İşlem Kapasiteleri

Bu üç uzman isim; kripto paraların ne kadar aktif bir şekilde kullanıldığını ve bu işlemlerin kaçının ‘geçerli’ sayılabileceğini bulmak için yeni bir araştırma yaptı. Uzmanlar bu araştırma sırasında XRP, EOS ve Tezos ağlarını 1 Ekim-31 Aralık 2019 tarihleri arasında düzenli olarak takip ettiler.

Bu süreç içerisinde hem XRP’de hem EOS’ta hem de Tezos’ta milyonlarca işlem yapıldı. Makalede yer alan bilgilere göre bu üç ayda XRP ağında toplamda 43 milyar XRP’lik işlem yapıldı ki bu da günde 360 milyon XRP’nin kullanıldığı anlamına geliyor.

Bunun yanı sıra EOS ağında da milyonlarca işlem yapıldığını görebiliyoruz. Çeşitli amaçlarla yapılan bu işlemlerin bir kısmı dApp oyunlarda, bir kısmı bahis sitelerinde kullanıldı.

Bu ağların hepsinde milyonlarca işlem yapıldı. Yani XRP, EOS ve Tezos ağları işlem kapasitesi bakımından gayet iyi durumdalar ve milyonlarca işlemi kaldırabiliyorlar. Fakat sorun bu işlemlerin değersiz, başka bir deyişe sahte olması.

Çoğu Sahte Çıktı

Bu araştırmalar EOS’ta yapılan işlemlerin çok büyük bir kısmının göndericisiyle alıcısının aynı olduğunu, XRP’de yapılan işlemlerin çok büyük bir kısmının da aslında değersiz olduğunu gösteriyor. Ayrıca araştırmacılar XRP’de 3 ay içerisinde toplamda 90 bin hesabın 150 milyon farklı işlem yaptığını fakat bu işlemlerde bazı gariplikler olduğunu söylüyorlar. Çünkü bu 90 bin hesaptan 30 bin tanesi 3 ayda sadece 1 kez işlem yaptı. Ayrıca bu işlem trafiğinin yarısı sadece ve sadece 18 hesaptan kaynaklanıyor.

Uzmanlar özellikle EOS ve XRP ağında yapılan işlemlerin çok büyük bir kısmının DoS saldırılarını anımsattığını söylüyorlar. Buna ek olarak EOS ağında yapılan işlemlerin %95’inin henüz piyasa değeri olmayan bir tokenın airdrop’u için yapıldığını belirtiyorlar. Bundan daha vahim olan durum ise XRP’deki işlemlerin sadece %2’sinin değersiz olmaması. Bunların dışında Tezos ağına baktığımızda ise ağdaki işlemlerin %82’sinin ağı ayakta tutmak için yapıldığını görüyoruz. Yani bu işlemlerin de pek ‘aktif’ oldukları söylenemez.

Kaynak

Araştırmacılar tüm bu bilgiler ışığında şu sonuca varıyorlar: XRP, EOS ve Tezos işlem kapasitesi bakımından ne kadar iyi durumda olurlarsa olsunlar bu potansiyellerini henüz kullanabilmiş değiller.

Exit mobile version