Site icon Koin Bülteni

Bu NFT’ye 140 Ethereum Harcar mıydınız?

ethereum-eth-kripto-para-dolar-usd-yatirim-coin-token-nft

Gmoney adlı bir kripto para kullanıcısı, 24×24 boyutundaki bir CryptoPunk görseline 140 adet Ethereum ödedi. İşlem sırasında 150 bin dolar olan bu coinlerin değeri sonradan 170 bin dolara kadar yükseldi.

Her biri büyük bir imgenin biricik unsurunu temsil eden non fungible-token’ların kullanımı yaygınlaşıyor. Bu tokenların ilk örneği CryptoPunk adı verilen NFT’lerdi. Bu tokenlardan yalnızca 10 bin adet üretildi ve bunların her biri, NFT’lerin yapısı gereğiyle, eşsiz bir parça. Onları değerli kılan şey bu biriciklikleri.

170 bin dolarlık ether ödedi

NFT’ler zaten değerli parçalarken CryptoPunk’ların ortalamadan daha değerli olduğu söylenebilir. Tek bir CryptoPunk parçasının 5 ether’a satıldığını da; bin ether’a satıldığını da görmek mümkün. Gmoney adlı kullanıcı bu parçalardan birkaç tanesini alabilmek adına 140 adet ethereum veya 170 bin dolar ödedi.

Gmoney’nin 140 Ether ödediği resim veya ‘pikseller topluluğu’

Crypto Punk’ın kısıtlı arzı ona değer katıyor. Fakat bu arza neden talep var? Gmoney adlı kullanıcı buna tek bir deyimle yanıt verdi: Hava atmak.

NFT ve Rolex arasında bir benzerlik var mı?

Gmoney; onun neden böyle bir şeye 140 ether ödediğini merak eden insanlara toplu bir yanıt verdi. Bu yanıt yalnızca “Neden 140 Ether’lık CryptoPunk aldım?” sorusunun değil, “İnsanlar neden NFT alıyorlar?” sorusunun da yanıtı oldu. Gmoney’nin yaptığı açıklamaları şöyle aktarmak mümkün:

“İnsanların gerçek dünyada binlerce dolarlık Rolex almalarının sebebi onun çok kullanışlı olması değil. Aynı işi 5 dolarlık saat de görüyor. Rolex’i ‘hava atmak’ için alıyorlar. ‘Bakın ben bu kadar pahalı bir saati alabiliyorum.’ diyebilmek için … Peki bunun dijital dünyadaki karşılığı nedir? (Gerçek dünyada aldığım) saatin fotoğrafını sosyal medyada paylaşıp ‘Saatime bakın!’ diyemem. Bu hem avamlık olur hem de bu fotoğrafın gerçek olduğunu, o saatin bana ait olduğunu kanıtlayamam. …

Ama aldığım NFT’yi Twitter’da ve Discord’da profil resmi yaparsam o resimle hava atabilirim. O resimdeki piksellerin bana ait olup olmadığı online olarak, hızlıca teyit edilebilir. Bu; gerçek dünyada Rolex takmanın dijital karşılığı. … İnsanlar gerçek dünyada Lamborghini’lere para harcıyorlar ama zamanla dijital dünyada da bir şeylere sahip olmak isteyecekler. Nadir, kolayca tanınabilen ve pahalı bir şeye.”

Exit mobile version