İlk dijital para arzı çılgınlığı 2017 yılında genç ve tecrübesiz kripto para piyasasını adeta kasıp kavurdu ve bir çok kişi bunlara yatırım yaptı. İnsanlar herhangi bir yasal veya buna benzer dayanağı olmayan, uydurma isimlerin bulunduğu projelere bile ciddi paralar aktardı. Tek bir sözüm ona ‘whitepaper’ yayımlayan ve internet sayfası açabilen bir çok ICO projesi, yatırımcıları ”anında zengin olma” vaatleri ile kandırdı. Ancak şimdi dönüp o tarihlere baktığımızda, acaba söz konusu projelerin kaç tanesi, vaat ettikleri ürünlerini piyasaya sürdü?
Blockchain Startup’ları İçin Büyük Paralar
Forbes kaynağının aktardığına göre, ICO patlamasından beri 800 blockchain projesi toplamda 20 milyar dolar gibi inanılmaz bir kazanç elde ettiler. Token satışı ile elde ettikleri bu paranın ne kadarının kullanıldığı veya hayatta kaldığı ise bilinmezliğini koruyor. Örnek vermek gerekirse, MobileGo isimli platform bir video bahis ve e-spor platformu kurmak için 53 milyon dolar topladı. Proje daha şimdiden çekirdek olarak başlattığı kripto para yönünü sitesinden kaldırdı ve vaatlerini yerine getirmedi. Proje kurucuları Sergey ve Maxim Sholom ise, 53 milyon doların nereye gittiğine dair hiç bir açıklama yapmadı.
Artık işlevi bulunmayan koinleri gösteren Deadcoins isimli siteye göre, şimdiden kepenk kapatmış olan 1.000’in üzerinde ICO projesi var. Bunların hepsi başarısızlıkla sonuçlanmadı ve Enigma ile CoinDash gibileri hacklenirken, Onecoin ve Paycoin gibileri ise düpedüz sahtekarlıktan ibaretti.
Parladığı gibi sönen ICO çılgınlığı, binlerce projenin yanı sıra, yüz binlerce insanı mağdur etti ve projelerin yaklaşık olarak sadece %10 – %20’lik dilimi arasındakiler gerçek anlamda vaat ettikleri konularda çalışmaya devam etmekte.