MimbleWimble gizlilik protokolü kullanan Grin ve Beam kripto para birimleri, şu sıralar kripto para topluluğunda konuşulan önemli konulardan birisi haline geldi. Özellikle Bitcoin’in sıkıntısını yaşadığı ölçeklenme ve gizlilik konularına çare olacağı düşünülen MimbleWimble, şimdiden ciddi bir tanınırlığa ulaştı.
İlk olarak duyurusu yapılan Grin kripto para birimi olsa da, Beam ondan hızlı davrandı ve beklenenden daha hızlı piyasaya çıktı. Beam’in piyasaya çıkışından sonra kripto para dünyasına katılan Grin ise, bir gün içerisinde %97 civarı değer kaybederek manşetlere oturmuştu.
İlk olarak 2016 yılında Tom Elvis Jedusor isimli anonim bir geliştirici tarafından tanıtılan MimbleWimble protokolü, sunduğu teknoloji ile kimsenin gönderilen kripto para miktarını ve işlem yapılan adresi görememesini sağlıyor. Monero’nun önde gelen geliştiricisi Riccardo Spagni’nin aktardığına göre ise, bu protokol Monero kripto para birimine bir yan-zincir olarak eklenecek. Kendisine bu yeni gizlilik odaklı kripto para biriminden korkup korkmadığı sorusuna da cevap veren Monero’nun arkasındaki isim, ”geliştirilmiş gizlilik sağlayan her şeyin savunucusu” olmaya devam edeceğini ve bunun doğru yapıldığı taktirde büyüyeceğini vurguladı.
Litecoin’in yaratıcısı olarak bilinen Charlie Lee de Magical Crypto Friends isimli programda konu hakkında açıklamalarda bulundu ve MimbleWimble teknolojisinin bir sistemi gizli yapma yolunun ilginç olduğunu ve bu sistemin kripto para birimlerini Bitcoin’den daha fazla büyüyebilme fırsatı ile tanıştırdığını vurguladı. MimbleWimble teknolojisinin Litecoin veya Bitcoin ağına eklenip eklenmeyeceği sorusuna da yanıt veren Lee, bu konuda henüz bir karara varılmadığını aktardı.