Dün yaşanan inanılmaz yükselişi hariç tutarsak, kripto para piyasasının ayı piyasasından muzdarip olmasının bir sebebi de tüketici ilgisinin azalması olarak gösterilebilir. Ancak konu blockchain‘e geldiğinde, bu hala çok büyük ve ilgi çeken bir sektör olarak yerini koruyor, özellikle Çin’de.
South China Morning Post isimli haber kaynağının hükümetten aldığı verilere göre, 1 Ocak tarihinden 16 Temmuz tarihine kadar, 3,078 Çin menşeli firma ‘qukualian‘ kelimesini – Çince blockchain anlamına geliyor – isimlerine dahil etmek için başvuruda bulunmuş. Bu sayı 2017 yılında 555 civarında iken şimdi 3.078 gibi inanılmaz bir seviyeye çıkmış. Geçtiğimiz takvim yılı içerisinde, 16,600 yeni kayıtlı firma blockchain’i kendi işletme stratejilerine dahil etmiş.
Bu veriler ABD içerisindekilerle pek uyuşmuyor. ABD bünyesine isminin içinde ‘blockchain’ kelimesi bulunan kayıtlı firma sayısı sadece 817. Aslında bu rakam bile zamanının ünlü balonu dot-com’a dikkat çekti. Dot-com popüler olduğu dönemde çoğu firma isminin sonunda ‘.com’ eklemiş ve yatırımcıların kendilerini bir tip trend teknoloji firması olarak algılamalarını sağlamıştı. Firmaların değeri arttı ama 20. yüzyıldan, 21.yüzyıla geçerken neredeyse çoğu battı.
ABD Blockchain endüstrisinin içerisindeki yüksek profilli firmalara eski bir biyoteknoloji firması Riot Blockchain ve kendi adına sahip kripto para birimi de olan Long Blockchain gösterilebilir.
Bu firmaların değeri 2017 yılının dördüncü çeyreğinde bitcoin fiyatının da artmasıyla tavan yapmıştı.
Yine de, bu değerler – tamamen spekülasyon ve trend üzerine kurulu – mevcut ayı piyasası esnasında adeta dibi gördü ve düşüş oranı bakımından kripto para fiyatlarını bile geçti.
Sözde ‘blockchain balonunun’ yüzü olan Long Blockchain, bu düşüşün üzerinden çok vakit geçmeden Nasdaq borsasından liste dışı edildi ve borsa dışı işlem yapmaya ‘mahkum edildi.’ Firmanın hisse fiyatları da 9.00 dolar gibi bir fiyattan, 0.38 dolara kadar düştü.
Çin hükümeti kripto para birimleri için düşmanca bir kaç düzenleme ve yasa tasarısı uyguluyor olsa da, ülke blockchain ve dağıtık cüzdan teknolojisini tam gaz destekliyor, hatta bu konuda dünya lideri olmak bile istiyor.
Bu yılın başlarında Başkan Xi Jinping blockchain’in ”küresel ekonomik yapıyı yeniden oluşturan” bir kaç teknolojiden birisi olduğunu ifade etmişti. Ülkenin merkez bankası da ülkenin ulusal parasını nasıl dijitalleştirebilecekleri konusunda yapılan araştırmalara ciddi bir para aktarmakta.