Çin’de, başta merkez bankası ve diğer düzenleyici kurumların başını çektiği bir ekip; yasa dışı para toplama aktiviteleri ile ilgili uyguladıkları geniş çaplı yasakların dozajını giderek arttırmaya devam ediyor.
Başkent Pekin’de düzenlenen bir konferansta konuşan Çinli yetkililer, bu konu hakkında daha da yakından bir takip yürüteceklerini belirtirken, ICO’lar hakkında da konuştu.
Çin Merkez Bankası yetkilileri, internet üzerinden dönen ekonominin vatandaşlar üzerindeki potansiyel olumsuz etkisini daha da azaltmak için sıkıca çalışmaya devam ettiklerini açıklarken ülkedeki tüm kripto para borsaları ve ICO’ları kapattıklarını belirtti.
İlk olarak 4 Ekim 2017’de tüm yerel ICO platformlarını kapatan hükümet, o yasaktan kısa bir süre sonra da ülkedeki kripto para borsalarının kapısına kilit vurmuştu.
2017’nin başında Bitcoin’in o zamanki rekoru olan 1000 doları kutladığı dönemde ülkedeki kripto para gerginliği başlamış ve bu gelişmeler o dönemde sıkça tartışılmıştı.
Özellikle 2016 yılında dünya kripto para ticaret hacminin neredeyse yüzde 90’ını tek başına oluşturan bir ülkenin sektöre böylesi bir bakışla yaklaşması, birçok otoritenin kafasını karıştırırken, aynı zamanda kripto para piyasalarındaki düşüşe de katkıda bulunmuştu.
Ancak tüm bu yasaklara rağmen Çin halkını kripto paralardan koparabilmek pek de mümkün olmadı. Yapılan araştırmalara göre Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşları halen efektif bir şekilde kripto para borsalarına ve ICO’lara diğer ülkeler üzerinden ulaşabiliyor. Bu durumun farkında olan hükümet; Çin Merkez Bankası imzalı bir haber paylaştırarak gerek yerel gerek yabancı tüm kripto para borsalarını ve ICO’ları yasaklamayı düşündüklerine dair ifadeler kullanmıştı.
Yine hükümet tüm bu yasaklar silsilesinin son bir dokunuşu olarak Şubat ayının sonunda kripto para ticareti yapan kişilerin banka hesaplarını inceleyeceğini duyurmuş ve kural dışı bir aktivite tespit edilen kişilerin varlıklarına el konacağını aktarmıştı. Tüm bu hamleler ile ülkedeki kripto para ticaret hacmini azaltmayı başaran Çin hükümeti, buna karşın kripto parayı vatandaşlarının aklından tamamen silmeyi ise başaramadı.
Öte yandan ülkede, yasa dışı bağış ve para toplama işlemlerinden kaynaklanan dolandırıcılık vakaları da büyük bir artış gösteriyor. 2016 yılı verilerine göre, bu tarz olaylardan dolayı ilgili birimlere yıl boyunca 5000’den fazla yasal başvuru yapıldı ve bu şekilde toplanan paranın neredeyse 36.5 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor.