Yayınlanan halka açık dosyalara göre internet alanında lider Cisco, Blockchain teknolojisinin özel grup mesajlaşmalarını daha kolay ve güvenli hale getireceğini düşünüyor.
U.S. Patent and Trademark Office (ABD Patent ve Marka Ofisi) (USPTO) tarafından Perşembe günü yayınlanan bir patent başvurusunda şirket Blockchain’in üyelikleri takip ederken bir yandan da insanların spontane olarak gruplar oluşturup dosya ve diğer bilgilerini paylaşmalarını sağlayabileceğini açıkladı.
Bu durumun tek seferlik mesajlaşma ekiplerinin karşılaştığı ortak problemlere çözüm getirebileceğini de ekleyen Cisco bunlardan biri olarak:
“Grup üyeliklerinin yetki verilmemiş değişikliklerle oluşturulması, iletişime geçirilmesi, güncellenmesi ve korunmasını… dinamik, merkezsizleştirilmiş ve kendini düzenleyen gruplar bağlamında.” problemine ve çözümüne işaret etti.
2017 yılı Aralık ayında dosyalanan bu döküman, grup üyelerinin birbiri ile paylaştığı kriptografik anahtarlar aracılığı ile akranlar arası iletişimi sağlamayı, diğer bir deyişle, yalnızca yetki verilen kimselerin katılabileceği merkezsizleştirilmiş bir grup chat yaratmayı teklif ediyor.
İlk katılımcının cihazı başlangıç blokunu yaratacak ve konuşmaya her yeni üye katılımıyla ardından gerçekleşecek bağlantılar kendi bloklarını yaratacak.
Dosyada bu ilk blokun, ilk grup üyeleri takımının tanımını sistemin olağan versiyonlarından birine göre yapacağı belirtiliyor.
Bu versiyonda Blockchain özellikle grup üyelerinin kayıt altına almak için kullanılacak. Ardından gelen bloklar da başlıca yeni üyelerin eklenip eski üyelerin kaldırılmasını kaydını tutacak.
Sistemin diğer versiyonları da güvenli dosya paylaşımına veya anlık mesajlaşmaya olanak tanıyabilir. Dosya da belirtilenler:
“Özetle burada tanıtılanlar düzgün ve sıralı veri blokları listeleri ile kurcalanmaya karşı dayanıklı kronolojik grup üyelik hesap güncellemeleri sunarak gizli grup iletişimlerinde yetkilendirilmeyi elde etmenin bir yöntemi. Bu tekniklerin birçok uygulama alanı var. Bu uygulamalardan biri anlık mesajlaşma, içerik paylaşımı ve veri akış ortamlarında uçtan uca şifrelemeyi sağlıyor. Bunlar gizli grup iletişimini sağlayacak yeni protokoller ya da uygulamalar geliştirmekte çok kullanışlı olabilir.”
USPTO tarafından yayınlanan daha önceki bir patent başvurusu Cisco’nun Blockchain teknolojisini farklı alanlarda da kullanılabilir hale getirmeyi hedeflediğini göstermişti. Geçtiğimiz Ekim ayında yayınlanan bu dosyada şirket, Blockchain iletişim ağını Internet of Things (IoT) cihazlarını izlemek için kullanma yollarını ana hatlarıyla belirtmişti.