Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı’ndan NFT’lerin Günlük Hayatımıza Etkileri Hakkında Videolar

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Türkçe’de “Nitelikli Fikri Tapu” olarak adlandırılan non-fungible tokenların (NFT) günlük hayatımızı nasıl etkileyeceğini inceleyen videolar paylaştı.

Resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlar ile NFT’lerin günlük hayatta pek çok alanda karşımıza çıkmaya başladığını belirten Ali Taha Koç, paylaşımlarda NFT’lerin günlük hayatımızı nasıl etkileyeceğini ele alan videolara yer verdi.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı tarafından paylaşılan “NFT’ler Medyayı Nasıl Etkileyecek?” başlıklı iki farklı videonun ilkinde NFT’lerin müzik, spor, oyun ve reklamcılığa olan etkisine yer verilirken ikincisinde ise sosyal medyayı, film sektörünü, işletmeleri ve sanatı nasıl etkileyeceği ele alındı.

Videolarda NFT’lerin etkileri hakkında yapılan açıklamalar şu şekilde:

Müzik;

Dinlediğimiz çoğu müzik artık merkezi bir kaynak üzerinden yayınlanıyor ve aboneliğimizi sonlandırdığımızda kütüphaneye erişimimizi kaybediyoruz. NFT’ler artık müziğin sahiplik transferini kolaylaştırıyor. Blokzincir teknolojisi ile tüketici, sanatçılara doğrudan ödeme yapabilecek ve sanatçılar, eserlerini direkt olarak kullanıcıya iletebilecek.”

Spor;

Oyuncuların sözleşmeleri NFT’ler ile güvence altına alınabilecek. Oyuncuların/takımların ürünleri, sınırlı sayıda üretilen hatıra kartları, giriş biletleri, müsabakalardan fotoğraflar ve videolar gibi pek çok ürün NFT’ye dönüştürülerek takımlara, sporculara ve taraftarlara gelir sağlanacak.”

Oyun;

  1. Video oyunları ve oyun içeri oyun içi içerikler NFT’lere dönüştürülecek.
  2. Blok zincir ile içeriklerin bir oyundan diğer bir oyuna aktarımı (eğer oyun motoru destekliyorsa) kolaylıkla yapılabilecek.
  3. Karakterler, karakterlerin eşyaları ve dış görünümler NFT’lere dönüştürülerek sahiplik blokzincir ile kanıtlanabilecek.

Reklamcılık;

“Pazarlama ve Reklamcılık sektöründe NFT reklamlar ve kampanyalar oluşturulabilecek. Markalar, bu NFT reklamlarını doğrudan kendi kanalları aracılığıyla içerik olarak sunabilecek ve bu reklamların telif hakkı blokzincir teknolojisi ile korunacak.”

Sosyal Medya;

“Blokzincir tabanlı sosyal medya platformlarında kimlik doğrulama işlemleri artık NFT ile olacak. Blokzincirin merkeziyetsiz yapısı ile paylaşımlarda aracı platformlar ortadan kalkacak ve içerik üreticileri tüketiciye direkt olarak ulaşabilecek.”

Film&Video;

“Film ve videolarda da müziğe çok benzer bir şekilde içerikler artık merkezi bir kaynak üzerinden yayınlanacak. İçeriğe yalnızca NFT’ye diye dönüştürülmüş film veya videoya sahip kişiler ulaşabilecek. NFT’lerin sahiplik kanıtı ile film korsanlığının önüne geçilecek ve telif hakları korunacak.”

Sanat;

“NFT sanat eserleri uzun zamandır hayatımızda. NFT tabanlı sanat eserleri sanatçılar tarafından üretiliyor ve ticareti bile gerçekleştiriliyor. Klasik sanat eserlerine kıyasla sahipliği blokzincir ile kanıtlanan NFT eserler yine telif hakkı sorunun önüne geçecek. Fiziksel sanat eserlerinin dijital halleri NFT’ye dönüştürülerek sahiplik hem maddi hem de blokzincir teknolojisi ile dijital hale gelecek.”

İşletmeler;

“NFT’ler işletmelere pek çok alanda fayda sağlayacak. Yasal belgelerin NFT’ye dönüştürülmesi ile beraber belgeler blokzincir teknolojisi ile koruma altına alınacak, çalışanlara blokzincir tabanlı dijital kimlikler sunulacak ve stok yönetiminde tüm ürünlerin dijital kaydının tutulması sağlanacak.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!