Polonya Kredi Ofisi (BIK), 14 Mayıs tarihli bir basın bülteninin duyurduğuna göre, müşteri verilerini depolamada blockchain teknolojisini kullanmak için İngiliz fintech firması Billon’la ortaklığa gitti.
Orta ve Doğu Avrupa’daki en büyük kredi bürosu olan BIK, Polonya’nın önde gelen bankalarına ait olup, basın açıklamasına göre yaklaşık 140 milyon kredi kaydına sahip. BIK başkanı Mariusz Cholewa, kredi bürosunun Billon ile olan işbirliğinin “uzun vadeli” olduğunu ve BIK’in “blockchain teknolojisinin finansal sektörün hassas verileri müşterileriyle paylaşma şeklini değiştireceğine inandığını” söyledi.
Cholewa, iki tarafın “bu ay yürürlüğe giren AB Genel Veri Koruma Yönetmeliği [GDPR] şartlarının yanı sıra, dayanıklı bir bilgi ortamının yasal gerekliliklerini de karşılayan bir çözüm geliştirdiğini” vurguladı. Sistem, gerçekten de kişisel verilerin silinmesi için öngörülen hakkı dikkate alarak, GDPR bağlamında şekillendirilmiş gibi görünüyor.
BIK ve Billon, Billon’un blockchain mimarisini 2017 sonundan bu yana sekiz Polonyalı banka üzerinde pilot olarak kullanıyor ve bu süreçte sistemin ayda 150 milyondan fazla doküman yayınlayabileceği belirlendi.
Basın bültenine göre, Billon kendini “uygar bir blockchain” olarak adlandırılan bir şirket olarak nitelendiriyor ve bu da resmi para birimlerini işlemek için de blockchain yöntemlerini uyguladığını gösteriyor. Şirket, kripto paralardan vazgeçti ve onun yerine Avrupa Komisyonu’nun E-Para Direktifi kapsamında 2009’dan itibaren yasal nitelik kazanan “E-Para”yı kullanıyor. CEO Andrzej Horoszczak, veri sistemine ilişkin şunları söyledi:
“Bilgi yönetiminde gerçek bir devrimin başlangıcı. Artık kapalı ve merkezi veri tabanlarının kısıtlamalarından, her kullanıcının kimliklerini kontrol edebilecekleri demokratik, blockchain tabanlı bir internete geçmek mümkün olacak […] [Kitle blockchain teknolojisi] nin yakında telekomünikasyon ve sigorta programcılığı gibi sektörler tarafından güvenilir belge yönetimi için benimseneceğini tahmin ediyoruz […]. “
Geçtiğimiz ay, Hollanda Ekonomi ve İklim Politikaları Bakanlığı, teknolojinin veri yönetimi potansiyelini, “unutulma hakkı” ve aynı zamanda kendi kendinden sorumlu kimlik yönetimi de dahil olmak üzere, gizlilikle ilgili hükümleri benzer şekilde vurgulayan ulusal bir blockchain sistemi araştırması vasıtasıyla gündemine aldı. Yine Çin’in resmi hükümet denetçisi, devasa veri altyapısını düzene sokmak için AB bağlamlarına, güvenlik ve otomasyona yoğunlaşan bir blockchain çözümü düşünüyor.