Placeholder VC’nin ortaklarından olan Chris Burniske’ye göre Bitcoin’in işlem hacmi bu yıl içerisinde yarı yarıya düşüş gösterecek ve bu da Bitcoin’in bir “rezerv para birimi olarak daha verimli” olmasını sağlayacak.
Döngü Yakalandı
Nodar Janashia tarafından Medium üzerinde yayınlanan bir gönderiye göre Bitcoin dolanım hızı (aynı birimdeki Bitcoin’in el değiştirme hızı) 2016 ve 2017 yıllarına göre düşüş yaşamaya başladı.
“2016 yılında Bitcoin ile yaklaşık 58 milyar dolar değerinde işlem yapıldığını, Bitcoin’in 2016 yılındaki piyasa hacminin ortalama 8.9 milyar dolar” olduğunu söyleyen ve bu hesaba göre Bitcoin’in “2016 yılı içerisindeki hibrit dolanım hızının 6.5” olduğunu vurgulayan Janashia şöyle ekledi:
“Bu da bize gösteriyor ki 58 milyar dolar değerinde işlem yapılabilmesi için her bir Bitcoin 6.5 kez el değiştirmiş.”
Şunu belirtmek gerekiyor ki Bitcoin’in arzı sabit olduğu için dolaşım hızı da sıfır olarak kabul ediliyor. Janashia da dolayısıyla vardığı sonucun tamamen doğru olmayabileceğini söylüyor. Janashia, yaptığı hesaplara göre şu yorumu da yapıyor:
“Eğer spekülatörlerin sayısı, gerçekten Bitcoin kullanan kişilerin sayısından daha hızlı bir şekilde artıyorsa insanlar Bitcoin’i ödeme aracı olarak kullanmak istemiyor demektir.”
Janashia’nın bulgularını yorumlayan Burniske ise bu durumun gayet normal olduğunu söylüyor ve bu yorumuna gerekçe olarak da piyasanın yaşadığı düşüşleri gösteriyor. Burniske tarafından yapılan yorumlar şu şekilde:
“Piyasaya duyulan güven azalırsa insanlar rezerv para birimine (bu durumda Bitcoin’e) geçiş yapar ve bu da onun dolaşım hızını düşürür Rezerv olmayan para birimlerinde ise bu durum tam tersidir: Piyasaya duyulan güven düşer, dolaşım hızı ise artışa geçer çünkü insanlar ellerindeki varlığı değer kaybetmeden önce satmaya çalışırlar.”