Site icon Koin Bülteni

Ekşi Sözlük Kurucusu Sedat Kapanoğlu, Blockchain’i Eleştirdi: Etrafında Büyük Bir Hurafe Bulutu Var!

Yeni Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un geçtiğimiz günlerde yaptığı Blockchain açıklamasının yankıları sürerken, konuyla ilgili Ekşi Sözlük kurucusu Sedat Kapanoğlu’ndan (ssg) Blockchain’e sert eleştriler geldi.

Ziya Selçuk’un Blockchain ile ilgili kullanım açıklamasını ”Her buzzword’e körü körüne atlamak” olarak yorumlayan Kapanoğlu, önce şu tweeti attı:

Daha sonra Blockchain’in hangi projelerde gerekip gerekmediği konusuna değinen Kapanoğlu ”Şunu Blockchain ile yapalım denen her fikrin, öncelikli olarak kendini sorgulayıp ‘Merkezi yönetim gerekir mi’ sorusunu sorması gerektiğini  belirterek bu sayede bir projenin Blockchain’e ihtiyaç duyup duymayacağının daha iyi bir şekilde anlaşılabileceğini kaydetti.

Blockchain’e eleştrilerini devam ettiren Kapanoğlu, ardından şu ifadeleri kullandı:

”Teorik olarak dünyada herhangi bir veri yönetim sistemini “blockchain tabanlı” yapabilirsiniz ve bu sadece “daha yavaş ve daha problemli” anlamına gelir. O yüzden “manavlar için blockchain” gibi öneriler devletin denetleyemeceği kripto-kabzımal ağı hedeflenmedikçe anlamsızdır.”

Daha sonra bir kullanıcının Blockchain ve eğitim birlikteliğinin nerelerde olabileceğine dair attığı bir tweet’i alıntılayan Kapanoğlu, bu sefer de birçok insanın Blockchain’i bir din olarak görmeye başladığını belirtti. Kapanoğlu, şunları yazdı:

”Blockchain dünyası bu kalıp iddialarla dolu. ‘Herkesin notuna herkesin ulaşması iyi bir şey mi?’ ‘Dijital diplomayı ilgili kurumun normal yollarla imzalayıp sunmasına ne gibi bir engel var?’ gibi soruları sormaya zahmet etmediğimizden blockchain bir din olma yolunda gidiyor.”

Blockchain’in her zaman övgüyü aldığı merkeziyetsiz ve dağıtık felsefeye de göndermede bulunan Kapanoğlu, ”Blockchain’in dağıtık ve mücadele edilemez hale getirmekte en başarılı olduğu şey cehalettir” ifadesini kullandı.

Kapanoğlu, daha sonra bir kullanıcının kendisine yönelttiği Blockchain karşıtlığı ifadesinin üzerine ise kendisinin Blockchain karşıtı olmadığını belirtti ve şunları yazdı:

”Blockchain karşıtı değilim. Etrafındaki hurafe bulutuna karşıyım.”

Son dönemde Blockchain konusu, Ziya Selçuk’un da açıklamalar ile birlikte oldukça popülerleşmişe benziyor. Milli Eğitim Bakanı’nın ardından dün konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da resmi Twitter hesabından şu ifadeleri kullanmıştı:

 ile kimlik doğrulama, Düşük Ayak Hastalarına Yürüme Cihazı, Anne Sütüne Geçen Zararlı Maddeleri/Partikülleri Uzaklaştıran Filtre ve daha niceleri Çok güçlü Ar-Ge ve İnovasyon potansiyeline sahip ülkemizi daha da ileri hedeflere taşımak için var gücümüzle çalışacağız.”

 

Exit mobile version