Endonezya Bankası 13 Ocak’ta bir basın duyurusu yayınlayarak vatandaşları kripto para satımı, satın alımı ve ticareti konusunda uyardı ve dijital paraların Endonezya sınırları içerisinde meşru olmadıklarını hatırlattı.
Endonezya Bankası Eylül ayında Bitcoin’i bir ödeme aracı olarak kabul etmeyeceğini açıklamış ve bunun ardından Endonezya merkezli iki kripto para borsası, Bitbayar ve TokoBitcoin, gönüllü olarak kepenk indirmişti. Endonezya Bankası kripto paralara karşı bu olumsuz tavrının sebebi olarak kripto paraların para aklama ve terörizme para sağlama gibi amaçlarla kullanılabilecek olmalarını gösteriyor:
“Dijital paralar balon risklerine karşı savunmasızlar ve para aklamak ile terörizme para sağlamak için kullanılmaya elverişliler. Bu yüzden (dijital paraların) finansal sistemin istikrarına etki etme ve topluma finansal zarar verme potansiyelleri var.
Endonezya’da Bitcoin için hala daha resmi bir yasak olmasa da bankanın kripto para kullanımına karşı daha ağır bir dil kullanmaya başlamış olması gözden kaçmıyor. Banka daha önceki açıklamalarında Bitcoin ve diğer kripto paraların kullanımı konusunda halkı daha çok “uyaran” bir tavır takınıyordu.
Cezayir hükûmeti de kripto paraların yasaklanmasına yönelik girişimlerde bulunuyor. 2018 Finans Tasarısı’na göre Bitcoin sahipliği ve ticareti Cezayir sınırları içerisinde yasak hale gelecek.
Ocak ayının başlarında Mısır’ın en üst dini otoritesi Başmüftü Şevki Allam Bitcoin’in İslam yasasına göre “caiz olmadığını” ve para aklama ile terörizme para sağlama gibi amaçlar için kullanılabileceğini söyledi.