Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Eski Google Mühendisi: ‘Bitcoin Cash, Bitmain Yüzünden Ortaya Çıktı’

Bundan kısa bir süre önce Koin Bülteni’nde paylaştığımız yazıda yakın gelecekte IPO düzenlemeyi planlayan Bitmain‘in yaklaşık 600 milyon dolar değerinde Bitcoin Cash sahibi olduğunu söylemiştik.

Bitmain’in elindeki Bitcoin Cash rezervinin ortaya çıkmasıyla birlikte kripto para topluluğundaki bazı isimler, Bitmain ile Bitcoin Cash arasındaki ilişkiyi daha yakından incelemeye başladılar.

Bu ikili arasındaki ilişkiyi inceleyen isimlerden biri de Google’ın eski mühendislerinden olan ve Google News platformunun gelişimine katkıda bulunmuş olan Vijay Boyapati. Boyapati, konuyla ilgili Twitter üzerinden bazı açıklamalarda bulundu ve Bitmain ile ilgili bazı iddialar öne sürdü. Bitcoin ağı geçtiğimiz yılın Ağustos ayında bir hard fork yaşadı ve bunun sonucunda Bitcoin Cash adlı ağ oluşturuldu. Boyapati, Bitcoin ağında yaşanan bu ayrımın arkasında aslında Bitmain’in bulunduğunu iddia ediyor.

Bitcoin ağından ayrılmak isteyen Bitcoin Cash destekçileri, Bitcoin’in artık yavaşladığını ve pahalılaştığını söylüyor, bu yüzden ayrılmak istiyorlardı. BCH destekçileri bu nedenler yüzünden daha hızlı ve daha ucuz olduğunu iddia ettikleri Bitcoin Cash’i oluşturdular. Orijinal Bitcoin ağı için Lightning Network gibi çözümler geliştiriliyordu ancak BCH destekçileri bu alanda atılan adımları yeterli bulmadılar.

Boyapati’ye göre Bitcoin ağında yapılan fork ile Lightning Network arasında ciddi bir bağlantı var. Boyapati, Bitmain’in Lightning Network’tan korktuğunu ve bu yüzden Bitcoin Cash gibi alternatif bir ağı desteklediğini iddia ediyor. Eski Google mühendislerinden Boyapati, Lightning Network gibi ikincil-katman bazlı teknolojilerin Bitmain gibi şirketlerin maddi açıdan zarar etmelerine neden olacaklarını, Bitmain’in de tam olarak bu yüzden LN’den çekindiğini düşünüyor.

Boyapati’ye göre Bitmain’in kurucusu olan Jihan Wu, şirketin yüzleştiği bu sorunu Bitcoin Cash sayesinde çözdü.

Ortaya atılan tüm bu iddialar biraz kulağa biraz komplo teorisi geliyor ancak Cryptovest gibi kaynaklara göre Boyapati’nin iddialarını destekleyen bazı gelişmeler var.

Bunlardan biri Bitmain’in BCH satın aldığı tarihle alakalı. Bitmain 2017 yılı henüz bitmemişken elindeki BTC’yi satarak 842,000 adet BCH aldı. Yani şirket o dönemlerde henüz yeni oluşmuş sayılabilecek Bitcoin Cash için epey yüklü bir yatırım yaptı.

Bir diğer gelişme ise Boyapati ile Jihan Wu arasında bundan birkaç ay önce yaşanan atışma. Boyapati bundan birkaç ay önce Twitter üzerinden bir gönderi paylaşarak Bitcoin Cash’in 0.1 BTC’den daha değersiz hale gelmesi durumunda, BCH’nin tüm itibarını kaybedeceğini söyledi. Bitmain’in kurucusu olan Jihan Wu ise bu yoruma cevap olarak şunu yazdı:

“Bitcoin topluluğu 2017 yılında kendisinden kasıtlı olarak ayrılan diğer topluluklara saldırmak yerine kendi geleceğini kurtarmaya baksın.”

Bu gelişmelerin hiçbiri Boyapati’nin iddialarını somut bir şekilde desteklemiyor. Ancak uzun süredir Bitcoin madenciliğini yapan ve madencilik ekipmanı satan Bitmain gibi şirketin, elindeki BTC rezervinin yarısından fazlasını satıp karşılığında Bitcoin Cash almış olması merak uyandırıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment