“Dünya’nın en gelişmiş dijital toplumu” olarak gösterilen Estonya, dijital dönüşüm sürecinin basamaklarını bir bir geçmeye devam ediyor. 1.3 milyonluk bir nüfusa sahip olan bu küçük Baltık devleti, kamu sektöründeki süreçleri tamamen dijitalleştirmeyi hedefliyor.
Wired tarafından yapılan habere göre halihazırda “Dünya’nın en gelişmiş dijital toplumu” olan Estonya halkı, bu alanda daha da ileriye gitmek istiyor.
Estonya Hükümeti, ülkeyi tam anlamıyla dijitalleştirebilmek için çeşitli kamu süreçlerini değiştirmeyi planlıyor. Hükümetin en büyük amaçlarından biri yorucu ve uzun bürokratik aşamaları ortadan kaldırmak, böylece herkes için daha verimli bir sistem oluşturmak.
Estonya’daki vatandaşlar nakit para kullanmayı da neredeyse tamamen bırakmış durumdalar. Ancak Estonya’nın derdi yalnızca nakit paradan dijital paraya geçiş yapmak değil.
Ülkedeki vatandaşlar tam anlamıyla dijital bir hükümet istiyorlar. Vatandaşlar bu sayede İnternet üzerinden oy kullanabiliyor, tıbbi kayıtlarına ulaşabiliyor, bankacılık işlemleri yapabiliyorlar. Vatandaşlar, kendi kişisel verilerine her daim ulaşabiliyorlar ve verilerinin hangi hükümet kuruluşu tarafından incelendiğini kontrol edebiliyorlar. Bu da vatandaşlarla hükümet arasında oldukça şeffaf bir ilişki kurulmasını sağlıyor.
Estonya’nın ulusal dijital danışmanı olan Marten Keavats, konu hakkında şöyle bir açıklama yapıyor:
“İdeal bir dünyada; yeni çocuk sahibi olmuş bir aile gidip ebeveyn izni almak, çocuk desteği almak, anaokuluna girmek, çocuğa isim vermek için herhangi bir başvuru yapmak zorunda kalmaz. Çünkü bu hizmetlerim tamamı otomatik olarak verilir.”