Site icon Koin Bülteni

Ethereum Staking Getirisi Yükselişte: Neden Artıyor?

Ethereum (ETH) yıllık staking getiri oranı (APY) 3 ayın ardından en yüksek seviyesine ulaştı.

12 Nisan tarihinde Şangay yükseltmesinin gerçekleşmesiyle birlikte milyonlarca Ethereum kullanıcılar tarafından çekilebilir hale geldi. Kilitlerin kalkmasıyla birlikte staking’den çıkarılan Ether sayısı ilk günlerde yıllık getiri oranının düşmesine neden olsa da mayıs ayının başından bu yana ciddi bir artış görüldü.

Uzman görüşleri doğrultusunda incelendiğinde APY oranındaki artışın en önemli sebebi son günlerde ağ üzerinde yaşanan yoğun işlem trafiğinden kaynaklanıyor. Özellikle geçtiğimiz bir iki hafta boyunca Pepe Coin (PEPE) başta olmak üzere meme tokenların adeta bir boğa sezonu yaşaması hem işlem ücretlerinde kesin bir artışa neden oldu hem de ağ üzerinde validatörlere (doğrulayıcı) duyulan ihtiyacı artırdı. Bu ihtiyaç artışı beraberinde ağ doğrulayıcılarına verilen ücretlere de pozitif yansıdı.

Son dönemlerin rekor seviyesine ulaşan yıllık getiri oranı, 5 Mayıs tarihinde %8,6‘yı gördü. APY, yazım esnasında %6,8 bandında konumlanıyor. Artan APY oranı, Ethereum validatörü olan kullanıcıların yıllık bazda daha fazla Ethereum cinsinden getiri elde edeceği anlamına geliyor.

Şangay güncellemesinden bu yana toplamda 2,48 milyon ETH stake işleminden çekilirken 2,71 milyon ETH ise stake etmek için kilitlendi. Ethereum ağının İş Kanıtı (PoW) mekanizmasından Hisse Kanıtı (PoS) geçmesiyle birlikte kritik bir konuma sahip staking hizmeti, hem ağın güvenliğini hem de aksamadan çalışmasını sağlıyor.

CoinGecko verilerine göre 24 saat içerisinde %0,1 değer kazanan ETH, yazım esnasında 1.850 dolardan işlem görüyor.

Exit mobile version