Lition adlı bir Ethereum projesi, Almanya’daki vatandaşların enerji kullanımını çok daha basit bir hale indirgemeyi başardı.
Bu yılın başlarında kurulan ve şimdiden resmi lisansıyla birlikte Almanya’daki 12 büyük şehirde (Berlin, Hamburg ve Münih dahil) hizmet veren Lition, merkezsiz bir enerji piyasası oluşturdu. Ethereum Blockchain’ini kullanan Lition adlı proje, enerji tedarikçileri ile kullanıcıları doğrudan bir araya getiriyor.
Şirket verilerine göre Almanya genelindeki 700 farklı evin enerjisi, Lition aracılığıyla karşılanıyor.
Güneş enerjisi veya elektrik tedariki yapan şirketler normal şartlarda ellerindeki enerjiyi aracı bir şirkete satarlar. Müşteriler ise bu enerjiyi ancak bu aracı şirketten satın alabilirler.
Lition CEO’su Richard Lohwasser’a göre ise bu aracı şirketler, piyasaya çok ciddi bir rol oynuyorlar ve kullanıcıların seçeneklerini kısıtlıyorlar. Lohwasser, şirketinin misyonu hakkında şunu söylüyor:
“Normalde doğrudan üreticiden satın almak, büyük şirketlere özgü bir lükstür. Biz ise bu alışverişi doğrudan müşteriye sunuyoruz ve müşteri böylece istediği enerjiyi satın alabiliyor.”
Almanya’daki vatandaşlar, Lition’un platformuna giriş yaparak ne türde enerji satın almak istediklerini seçebiliyor, daha sonra Lition’a euro ile ödeme yapabiliyorlar. Bu ödeme akıllı kontrat sözleşmesiyle kaydediliyor ve müşterinin işlemi otomatik olarak gerçekleşiyor.
Ortada herhangi bir aracı olmadığı için müşteriler bu işlem sayesinde normale kıyasla yüzde 20 oranında tasarruf ediyorlar.
Ancak ortada bir sorun var: Ethereum. Şirketin CEO’su Lohwasser, Ethereum’un şeffaflığından son derece memnun olsa da bazı endişelere sahip. Lohwasser’a göre Ethereum, bu işlemler için yeteri kadar hızlı değil:
“Gerçekten çok yavaş. Müşteriye almak istedikleri enerjinin uygun olup olmadığını söylemek için 20, 30 saniye beklememiz gerekiyor.”
Almanya’da lisansı bulunan şirket şu an için yalnızca Almanya vatandaşlarına hizmet sunabiliyor ancak bu durum zaman içerisinde değişebilir.