Her yerden kazılabilen ve her yerde kullanılabilen kripto paralar, kelimenin tam anlamıyla sınır tanımayan birer ürün sınıfı. Hiçbir ülkenin hak iddia edemeyeceği bir para birimi, haliyle politikacıların da ilgisini çekiyor. Kendi siyasi kariyerlerini sürdürürken, bir yandan da kripto paralara methiyeler dizen politikacılar, hem kendi siyasi hayatlarına bir değer katarken, bir yandan da kripto paraları daha fazla kişiye ulaştırıyor.
Ayrıca, bu politikacıların hamleleri, bir yönden de regülatör kurumların üzerindeki baskıyı arttırıyor. Ülkelerdeki kripto para toplulukları, düzenlemeler ve yasalar ile kendini korumaya almak ve sektörü geliştirmek isterken, buna bilerek ya da bilmeyerek kulak tıkayan regülatörler ise, kripto paraların yaşadıkları çıkış karşısında sessizliklerini bozmak durumunda kalıyor.
Geride bıraktığımız 2018 yılı, hem kripto paraların kullanımının artması hem de tanınması için son derece kritikti. Önümüzdeki yılda ise, kripto paralar artık daha büyük bir adım atmaya çalışacak. Bu noktada da, kripto paraları ana akım finans çevrelerine iyice tanıtabilmek ve anlatabilmek için; kripto para dostu politikacılara büyük bir iş düşüyor.
Kripto Paraları Öven Politikacılar Kim?
Bu içeriğimizde, size geçtiğimiz dönemde kripto para dostu politikalar izleyen birtakım siyasi figürleri tanıtacağız. Alfabetik sıralama ile yapılan listede, bakalım kimler var:
Avustralya: Katter’in Avustralya Partisi’nde milletvekili olarak meclisteki mesaisine başlayan politikacı Nick Dametto, çok açık bir şekilde Bitcoin yatırımlarından bahsetti. Demetto, 2017’nin Ekim ayında ilk olarak Bitcoin aldığını ifade ederken, daha sonra ise bu teknolojiyi çok beğendiğini belirtti. Başarılı siyasetçi, Avustralya halkının daha fazla kripto para kullanmasını isterken, bunun teşviki için ise gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade ediyor.
Çin: Çin, kripto para ekosisteminin en temel ülkelerinden ve temel direklerinden bir tanesi. Çin’in, kripto paralar ile sev ya da nefret et çizgisinde geçen bir ilişkisi olduğunu da söylemek mümkün. Son dönemde ICO yasaklarını az da olsa gevşeten ülke, yavaş yavaş regülatör adımları da atmaya başladı. Kripto paraların ulusal manada trade edilebilmesinin önünü açmak ve bu işi arttırmak için, ülkede hummalı bir çalışma yürütülüyor.
Dubai: İşin başındaki isim Şeyh Hamdan bin Mohammed Al Maktoum, şu anda Blokcchain ve kripto paralar üzerine ciddi bir çalışma yürütüyor. Başarılşı yönetici, Dubai’yi Blockchain teknolojisi ile bezenmiş bir şehir yapmak için ciddi temaslarda bulunuyor. Dubai’de Blockchain ve kripto paralara yönelik ciddi bir yatırım yapıldığını da söylemek mümkün.
Cebelitarık: Cebelitarık maliye bakanı Albert Isola, kripto para şirketleri için gerçekten de çalışılması keyifli bir isim. Finans ve kripto para çevreleri, Isola’nın kripto para şirketlerine ‘altın tepside fırsatlar sunduğunu’ ifade ederek durumu özetliyor. Şu anda ülke, biraz da siyasi konumunu kullanarak, kripto para şirketlerini çekmeyi ve istihdamı arttırmayı planlıyor.
Netanyahu da İşin İçinde
İsrail: Ülkenin başbakanı Benjamin Netanyahu, kripto paralar konusunda son derece aktif bir isim. Bankacılık sektörüne uyarılarda bulunan Netanyahu, yakın dönemde yaptığı bir konuşmada tüm bankaların bir gün kripto paralar yüzünden yok olacağını iddia etmesi ile gündeme oturmuştu. Ülkede yapılan çeşitli araştırmalar ve kamu oyu yoklamaları da, İsrail halkının kripto paralara olumlu baktığını ortaya koyuyor. Örneğin ülkedeki en büyük telekom şirketlerinden Bezoq’un yaptığı araştırmada, İsrail’de kripto para yatırım yapan kişilerin nüfusa oranı yüzde 5 gibi yüksek bir rakam olmuştu.
Japonya: Kripto para dostu bir ülke olarak bilinen Japonya’da regülasyon süreçleri neredeyse tamamlandı. Ekonomik çaptaki rakiplerine göre, kripto paralar konusunda son derece ileri olan Japonya’da, şu anda vergilendirme süreçleri tartışılıyor. Ülkede faaliyet gösteren bazı siyasetçiler, kripto para kullanımının vergilendirilmesinde oran düşüşü yapmak için lobi yapıyor.
İşin Farkında Bir İsim: Vladimir Putin
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kripto paralar konusunda en bilgili yöneticilerden birisi olarak dikkat çekiyor. Putin, daha önce yaptığı açıklamalarda regülatör kurumlara bazı uyarılarda bulunurken, kripto paraların etkisinin azaltılmaması ve bu teknolojiden maksimal fayda sağlanması için, bazı adımların atılması gerektiğini ifade etmişti. Rusya’da aynı zamanda son dönemde kripto Ruble tartışması da giderek hız kazandı. Rusya, merkez bankası destekli bir dijital para ile, yeni bir ekonomi modelinin temellerini atmayı amaçlıyor.
Güney Kore: Kripto paralar konusunda önemli ülkelerden birisi de, hiç şüphe yok ki Güney Kore. Ülkenin fen ve teknoloji işleri bakanı olan Yoo Young Min, büyük bir Blockchain destekçisi ve hatta sevdalısı olarak nitelendiriliyor. Min, gerek düzenlemeler gerekse de teknik alt yapı konusunda ülkedeki tüm faaliyeti desteklemesi ile biliniyor.
İsveç: Seçim kampanyasını neredeyse tamamen Bitcoin üzerine kuran bir siyasetçiye sahip bir ülke olan İsveç’te, bu işin mimarı Mathias Sundin, şu anda mecliste güçlü bir kripto para temsili oluşturuyor. Sundin’in yarattığı farkındalık, İsveç’te bir şeylerin değişmesinde katalizör bir görev görebilir.
İsviçre: Ülkede, Sosyal Demokrat Parti’nin başkan yardımcılığı görevini üstlenen Cedric Wermuth, son dönemde kripto paralar üzerine yaptığı çalışmalar ile dikkatleri üzerine çekiyor. Wermuth, dijital bir devlet destekli paranın artıları ve eksileri ile ilgili olarak çalışma yapılması gerektiğini düşünen bir isim olarak dikkat çekiyor. Onun ve ekibinin yapacakları, gelecekte İsviçre’nin duruşunu önemli bir şekilde etkileyecek.
Tartışmalı ama Bir İlk: Petro
Venezuela, konu kripto paralar olunca aslında iki şekilde ön plana çıkıyor. Bunlardan birisi, ülkede yaşanan hiper enflasyon sonucunda yaşanan fakirliğe, kripto paraların çözüm olabileceği algısı ve bunun hakkında yapılan çalışmalar. Ancak ikincisi ve belki de daha önemlisi, ülkenin ilk devlet destekli kripto parayı çıkaran konumda olması. Her ne kadar Petro’nun mevcudiyeti ve kullanım alanı derin tartışmaları beraberinde getirse de, bu noktada Maduro ve hükümetinin bir ilki başardığını söylemek yanlış olmaz.
Ancak yine de, Petro’nun whitepaperının kopyalama olduğu iddiaları ve altın ya da petrol destekli olmadığının ortaya çıkması, işin işleyişini şimdilik değiştirmiş durumda. Aynı zamanda Venezuela hükümetinin, Petro kullanımını teşvik etmek amacıyla emeklillerin maaşlarını Petro ile ödemeyi zorunlu kılması da, aslında ciddi şekilde tepki çeken bir başka detay olarak görülüyor.
İngiltere’de ise, milletvekili Eddie Hughes, kripto paralar konusunda söylemleri ile ön plana çıkıyor. Hughes, kendisini ‘az bir bilgiye sahip amatör bir kripto para sevicisi’ olarak tanımlarken, diğer parlamento üyelerini de kendilerini Blockchain ve kripto paralar konusunda eğitmesi gerektiğini ifade ediyor.
Dünyanın finans piyasasının kalbinin attığı yer, hiç şüphe yok ki Amerika. Wall Street’e sahip olan ve söylemleri ile ekonomiye yön veren ülke, kripto paralar konusunda da haliyle dev bir öneme sahip. 2018 yılında, ülkede gerçekleşen ara seçimlere ise damgasını vuran şeylerden birisi, Bitcoin ve kripto paralar oldu.
Bağış olarak artık birçok politikacı Bitcoin kabul ederken, bu noktada söylemleri ile ön plana çıkan isim ise Jared Polis oldu. Polis, gamer özelliği ve Blockchain teknolojisi hakkındaki söylemleri ile büyük bir dikkat çekti. Yine ülkede Bitcoin ve kripto paralar konusunda yaptıkları ile dikkat çeken bir başka isim olan erken BTC yatırımcısı Gavin Newsom da, Kaliforniya Valisi olmaya hak kazandı.
Hiç şüphesiz, bu gelişmeler ABD’nin duruşu konusunda son derece önemli bir hale geldi. Bakalım, önümüzdeki dönemde konuyla ilgili neler yaşanacak?