Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, CBS News’e konuştu ve Koronavirüs salgınının ekonomik etkileri hakkında bazı açıklamalar yaptı. Son zamanlarda yaşanan gelişmelerin ciddiyetine değinen Kashkari, Kovid-19 salgınının ekonomik resesyona yol açabileceğini söylüyor:
”Eğer ekonomimiz şu anda resesyona girmemişse bile yakında girecek. En iyi ihtimalle 11 Eylül’den sonraki gibi hafif bir resesyon yaşayacağız. En kötü ihtimalle 2008’deki finansal krizdeki gibi sert bir resesyon olacak. Henüz kesin bir şey söyleyemiyorum.”
Fed’in Müdahaleleri
Fed geçtiğimiz son birkaç hafta içerisinde ekonomiye trilyonlarca dolarlık likidite sağladı ve faiz oranlarında acil indirime gitti. Trump yönetimi bu süreç içerisinde ekonomiyi kurtarmak için trilyonlarca dolarlık teşvik planı hazırlamaya başladı.
Minneapolis Fed Başkanı Kashkari, ekonominin Kovid-19 yüzünden ağır bir darbe aldığını ve milyonlarca vatandaşın işsiz kalabileceğini söylüyor. Kashkari’nin açıklamalarına göre Fed’in son zamanlarda radikal adımlar atmasının sebebi de bu.:
”Bu hafta özellikle hazine tahvil ve ipoteğe dayalı menkul kıymet piyasalarında yoğun bir stres gördük. Fed bu yüzden piyasaya bir an önce likidite sağlayabilmek için agresif bir şekilde harekete geçti.”
Kashkari, Fed’in son zamanlarda attığı adımları aslında çok basit bir şekilde özetledi: Olabildiğince fazla para enjekte etmek. Scott Pelley, Kashkari’ye Fed’in son zamanlarda izlediği politikaların ‘piyasaya olabildiğince fazla para pompalamak’ olarak yorumlanıp yorunlamayacağını sordu. Kashkari, bu yorumun doğru olacağını ve Fed’in bunu “sonsuza dek sürdürebileceğini” belirtti.
Sınırsız Para
Koronavirüs paniği tüm dünyayı sarmışken insanlar stoklar halinde alışveriş yapmaya, herhangi bir acil durumda kullanmak üzere de nakit para çekmeye başladılar. Koronavirüs yüzünden ATM’ye gidip para çekmeye çalışan insanlara seslenen Kashkari, şunları söyledi:
“(Bunu) yapmak zorunda değilsiniz. ATM’leriniz gayet güvende. Bankalarınız da güvende. Finans sisteminde yeteri kadar nakit para var. Merkez Bankası’nda sınırsız miktarda nakit para var. Bankacılık sistemindenki nakit miktarını yeterli düzeyde tutmak için ne gerekiyorsa yapacağız.”