Bitcoin işgal altındaki Filistin ve Gazze bölgesinde, insanların para gönderebilmesi veya paralarını kullanabilmesi için adeta bir hayat kurtarıcı haline geldi.
Gazze’de bulunan bir finansal analist olan Ahmed İsmail, yerel kullanıcılara hizmet veren en az 20 resmi olmayan ”borsa” ofisleri olduğunu vurguladı. İsmail’in kendisi de çeşitli yurt dışı yatırımları yapmak için aylık 30’a yakın müşteriye yardım etmekte. Söz konusu kullanıcılar yerel bankalar aracılığıyla bu işlemleri yapamadıkları için, kripto para borsaları ve Bitcoin ile hisse vb. yatırımlar yapabilmekteler.
Ülke içerisindeki simsarlardan birisi olan Muhammed de, CoinDesk kaynağına verdiği röportajda, geçtiğimiz dört yıl boyunca aylık 50’ye yakın aileye ortalama olarak 500 dolarlık Bitcoin değerinde yatırım yapması veya yurt dışına para göndermesi, online alışveriş yapması konusunda yardım ettiğini ifade etti.
”Onlara göre Bitcoin daha ucuz, daha güvenli ve daha hızlı. Filistinli bankalarla hiçbir şey yapılmıyor. Bitcoin cüzdanları alternatif bankalar gibi.”
Filistin Bitcoin sayesinde alternatif ekonomik ve politik çözüm yolları açılan tek izole ülke olmasa da, sahip olduğu koşullar yüzünden bu durum takdire şayan bir emsal oluşturmakta.
Bunun temel sebebi ise Filistin vatandaşlarının şu an hiperenflasyon yüzünden zor günler yaşayan Venezuela, İran ve Türkiye gibi ülkelere kıyasla hiçbir itibari para birimi olmadan, sadece döviz kaynaklı yatırımlar yapmasından kaynaklanmakta. Umuyoruz ki Bitcoin ve diğer kripto para birimleri zor durumdaki ülkelerin vatandaşlarının yardımına koşmaya devam eder.