Ortaya atılan yeni bir iddiaya göre dünyanın en büyük kripto para borsası Binance, Çin’deki operasyonlarına dair birçok hamleyi seneler boyunca gizli saklı yürüttü.
ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) tarafından Binance’e açılan davanın ardından dikkat çeken iddialar belirmeye başladı. Financial Times (FT) tarafından sunulan Binance-Çin bağlantıları hakkındaki iddialı haber kripto para topluluğunun gündemine oturan son gelişme oldu.
FT tarafından görülen ve çoğunluğu 2018 ve 2019 yıllarında gerçekleşen şirket içi yazışmalara dayandırılan haberde, Binance’in Çin merkezli kurum ve kişilerle ile devam eden “sıkı ilişkilerini” geçtiğimiz yıllarda sakladığı öne sürüldü. Sunulan detaylarda, Çin’de çalışmaya devam eden Binance personelinin şirket içi konuşmalarına yer verildi.
Binance, 2017 yılının sonunda Çin tarafından gelen baskıların ardından ülkedeki operasyonlarını sonlandırdığını beyan etmişti. O dönemde yapılan açıklamalarda sadece az sayıda müşteri hizmetleri temsilcisi dışında Çin’de herhangi bir birim bulundurmadıkları vurgulanmıştı.
Gizli saklı çalıştılar
Binance her ne kadar 2017 sonu itibariyle Çin’deki faaliyetlerini neredeyse durduğunu söylese de ulaşılan kaynaklara göre akış gizli saklı bir şekilde devam etti. Sunulan haberde, Çin’deki ofiste görevli bir Binance yetkilisinin dikkat çeken şu açıklamalarına yer verildi:
Sevgili millet, lütfen ofis konumlarımızda veya çevresinde Binance logolu herhangi bir giysi veya aksesuar KULLANMAYIN. Kesinlikle yasaktır.
Habere konu olan şirket içi yazışmalar Binance’in Şangay ve Pekin‘deki personelinin aktif olarak faaliyetlerini sürdürdüklerini, farklı alanlarda personel işe alımı yaptıklarını ve tüm bu süreçte adete “gizlendiklerini” gözler önüne serdi.
Belgelere göre Şangay’da bulunan bir ofis, çalışan oturumları ve yasal faaliyetleri için kullanıldı. Şirket, CEO Changpeng Zhao’nun (CZ) Binance’in Çin’den ayrıldığını söylemesinden iki yıl sonra bile Şangay’da bir veri analisti ve bir finansal ticaret uzmanının da dahil olduğu personel işe alımları gerçekleştirdi. İddialara göre bu çalışanların maaşları da Çinli bir banka aracılığıyla ödendi.
CZ: Çin’de ofisimiz yok diyebilirsiniz
Sunulan şirket içi yazışmalarda CEO CZ’nin ifadelerine de yer verildi. İddialara göre CZ, Çin’deki personele seslendiği bir mesajında ofis adresleri hakkında nasıl beyanda bulunacaklarını belirtti:
Artık ofis adreslerimizi açıklamıyoruz. Çin’deki çalışanlarımız artık burada hiçbir ofisimizin olmadığını söyleyebilirler.
Öte yandan söz konusu şirket içi yazışmalara göre Binance, o dönemde işe aldığı çalışanlarına VPN kullanmalarını ve sosyal ağ üzerinden yaptıkları işlemlerde konumlarını gizli tutmalarını tembihledi. Financial Times, 2020 yılına kadar devam eden bu Çin merkezli faaliyetlerin halen daha devam edip etmediğini doğrulayamadığını haberine ekledi.
Özellikle 2019 yılının son aylarında ortaya atılan bir iddiada Binance’in Pekin’de bir ofis açtığı öne sürülmüştü. Şirket, o dönemde bu iddiaların asılsız olduğunu belirtti ve gerçeği yansıtmayan bir spekülasyon olduğunu vurgulamıştı.