G20 ülkelerine danışmanlık yapan Finansal İstikrar Kurulu (FSB), Dünya çapındaki ülkelerin şu ana dek kripto para sektörünü düzenlemek için ne gibi adımlar attığını inceledi. Kurul yaptığı araştırmalar sonucunda elde ettiği verileri bir raporda yayınladı.
İsminden de anlaşılabileceği üzere FİK isimli kurulun amacı küresel finans sistemindeki istikrarı sağlamak. 2009 yılında kurulan bu kuruluşun merkezi Basel’de bulunuyor ve Bank for International Settlements tarafından finanse ediliyor. Kurulda G20 üyesi ülkelerin maliye departmanlarından ve merkez bankalarından temsilciler yer alıyor.
FSB’nin herhangi bir yaptırım gücü yok ancak öneri yapma yetkisi var.
FSB’nin yayınladığı raporda uluslararası kuruluşlar tarafından kripto para sektörünü düzenlemek için atılmış adımlara yer veriliyor.
FSB’ye bu konuda yardımcı olan kuruluşlar arasında Ödeme ve Piyasa Altyapıları Komitesi (CPMI), Uluslararası Menkul Kıymet Komisyonları Organizasyonu (IOSCO) ve Basel Bankacılık Denetim Komitesi (BCBS) bulunuyor.
FSB yayınladığı raporda kripto paraların küresel finans istikrarına bir tehdit oluşturmadıklarını belirtiyor. Ancak FİK’e göre kripto para piyasasının gelecekte yaşanabilecek olumsuz durumları önlemek için şimdiden gözetlenmesi gerekiyor. FSB ve CPMI bir araya gelerek kripto para sektörünü gözetlemek için özel bir metrik oluşturdular.
Yapılan araştırmalarda kripto para piyasasının büyüklüğü, finansal kurumların kripto para piyasasına ne kadar dahil oldukları, kripto paralara dayalı finansal türevlerin sayıları gibi şeyler göz önüne alındı.
IOSCO adlı kuruluş ise özellikle ICO’lar üstüne yoğunlaştı. IOSCO, ulusal çaptaki düzenleyicilere yardım etmek amacıyla çeşitli girişimlerde bulunmuştu. IOSCO’nun girişimleri arasında ‘ICO Danışma Ağı’ da bulunuyor.
BCBS ise kripto para piyasasıyla bankalar arasındaki ilişkiyi inceliyor. BCBS’nin yaptığı araştırmaların başlıca amacı bankacılık alanındaki kurumların kripto para piyasasına ne ölçekte dahil olduklarını bulmak.